Skip to content

Sudegė Ceikinių bažnyčia

{jsrp}url=”https://www.mignalina.lt/kriminalai/nelaimes/3531-jei-nenumiriau-siandien-reiskia-dar-gyvensiu-lyg-smercio”{/jsrp}

Kaip pranešė Bendrasis pagalbos centras, antradienį, apie 9.41 val., pranešta, kad dega medinė Ceikinių bažnyčia. Gesinti gaisro skubėjo gausios ugniagesių pajėgos iš Ignalinos, Utenos, Visagino, Švenčionių. Atvykus gelbėtojams, bažnyčia jau degė atvira liepsna. Į pagalbą vietos ugniagesiams išskubėjo ir specialistai iš Vilniaus.

Gaisras kilo pastato viduje ir nuolat plėtėsi, apie pusę vienuoliktos įgriuvo stogas, po pusvalandžio – varpinė. Vidurdienį gaisras buvo lokalizuotas, ugnies plitimas sustabdytas. Visiškai bažnyčia užgesinta apie 13 val. Iš jos liko tik apdegusios medinės sienos, nors dalį turto ugniagesiams pavyko išsaugoti. Gelbėtojai taip pat išsaugojo ir greta bažnyčios stovinčią varpinę.

Tiek klebonas kun. Marijonas Savickas, tiek vietos gyventojai padegimo versiją atmeta, manoma, kad gaisrą sukėlė prasta elektros instaliacija, nes kitų ugnies šaltinių bažnyčioje nebuvo.

 „Visos durys buvo užrakintos, matėme, iš kurios pusės pradėjo plisti liepsna. Iš pradžių viduje buvo labai daug dūmų, vėliau, nuo karščio sprogus langams ir patekus į vidų orui, liepsna žaibiškai išplito“, – pasakojo Ceikinių seniūnaitis Kęstutis Čepulis. Jis taip pat atmetė versiją, kad bažnyčia galėjo būti padegta. „Mano nuomone, čia ne padegimas. Juk visi seniūnijos darbuotojai, vietos žmonės rūpindavosi bažnyčios aplinka, grėbdavo lapus, tvarkydavo kapus. Čia nėra tokių, kurie galėtų taip padaryti“, – pasakojo vyras.

Bažnyčios vidus neseniai buvo restauruotas, o pamatęs, kas liko po gaisro, kunigas nesulaikė ašarų. Klebonas sako, kad bažnyčią atstatys, tačiau neatstatysi bažnyčioje buvusių vertybių: paveikslų, kitų daiktų. Nukentėjusiųjų gaisre nėra.

Pirmoji katalikų bažnyčia buvo pastatyta iki 1675 m. Mikalojus Šmigelskis 1773 m. čia pastatė naują medinę bažnyčią, kuri yra degusi per karus, bet išstovėjo iki šių dienų.

Ceikinių Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčia yra liaudies architektūros formų, stačiakampio plano, su bokšteliu. Bažnyčioje įrengti 5 altoriai. Šventoriuje stovi 13 aukštų medinė varpinė. Ceikinių bažnyčia garsi ir tuo, kad joje kunigavo ir šventoriuje palaidotas kun. Karolis Garuckas, vienas Lietuvos Helsinkio grupės narių steigėjų. O dabartinį vaizdą bažnyčia įgijo pokaryje, kai ją atnaujino ir praplėtė kitas neeilinis kunigas disidentas Bronius Laurinavičius, čia iki mirties dirbo ir kunigas tremtinys, poetas Kazimieras Vaičionis.

Antradienį gaisravietę aplankė Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas ir vyskupas Arūnas Poniškaitis. Vakare jie gretimoje Mielagėnų bažnyčioje aukojo šv. Mišias už šventovės atstatymą.

Ši informacija vėliau bus papildyta.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje