Skip to content

Mugė „Obuolių rojus“ – spalvų, muzikos ir džiugesio šventė

Ruduo – atokvėpis po didžiųjų vasaros darbų, atgaiva žemdirbių širdims, kai galima pasidžiaugti geru derliumi ir pasilinksminti, maloniai pabendrauti ir savo gražius darbus pristatyti. Spalio 1 d. Ignalinoje surengtoje Rudens gėrybių mugėje „Obuolių rojus“ linksmumo tikrai netrūko: kleganti prekyba augalais, žemės ūkio produkcija, technika ir tautodailės dirbiniais, išradingai išpuošti, pasakų ir biblinių personažų knibždantys seniūnijų kiemeliai, bendras obuolių pyragais kvepiantis vaišių stalas, padėkos bei dovanos geriausiems ūkininkams, gyvūnų globėjams, bendruomenių pagalbininkams, o šventės pabaigoje  senas dainas priminęs grupės „Vairas“ koncertas. Dar reikia nepamiršti ir užburiančio oro, šiluma ir lapų geltoniu džiuginusio.

„Obuolių rojaus“ šventę, kaip ir priklauso, vedė didysis raudonšonis obuolys (Eimantas Ramanauskas), kvietęs visus pirkti, ragauti, kiemelius lankyti ir svečiams  dovanojęs obuolių. Mugės  dalyvius, prekiautojus ir svečius pasveikino savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis. Jis didžiavosi Ignalinos krašto ūkininkais, darbščiais ir kūrybingais žmonėmis, dėkojo už jų darbus ir už puikią šventę, kurioje linkėjo gerai pasibūti ir vieniems kitais pasidžiaugti. „Smagu, kad gražėja mūsų rajono laukai, kad stiprėja ūkiai, tobulėja technika, kad žmonės myli žemę ir mato savo darbo prasmę bei vertę“,– kalbėjo meras. Rajono vadovui ūkininkai dėkojo už palaikymą ir dovanojo savo rankų darbu sukurtų gėrybių – įteikė didelį duonos kepalą, sūrį ir paukštienos kepsnį. „Džiaugiuosi, kad mūsų rajone ūkininkauja nemažai jaunų žmonių, kurie pamatė, kad kaime galima gyventi ir išgyventi“, – sakė Lietuvos ūkininkų sąjungos Ignalinos skyriaus pirmininkė Marijona Lukaševičienė.

Meras H. Šiaudinis ir M. Lukaševičienė apdovanojo konkurso „Metų ūkis“ nugalėtojus: Vytautę ir Nerijų Januškevičius, Vidiškių seniūnijos Dūdų kaimo ūkininkus, užėmusius pirmąją vietą; Jekateriną ir Vaidotą Paukštes, Naujojo Daugėliškio seniūnijos Naujojo Daugėliškio kaimo ūkininkus, užėmusius antrąją vietą bei Ireną ir Kęstutį Basijokus, Ignalinos seniūnijos Bėčiūnų kaimo ūkininkus, užėmusius trečiąją vietą. Jiems įteiktos savivaldybės padėkos, dovanos, užrištos tautinės juostos. Ūkininkus taip pat pasveikino seniūnai, Ignalinos kredito unija, Dysnos kaimo bendruomenė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Ignalinoje vadovas Laimutis Ragaišis, pasinaudodamas šventine proga, gražiai pagerbė, apdovanojo gyvūnų globėjus ir mylėtojus. Specialias padėkas gavo UAB „Aliter“ vadovė Daiva Vasiliauskienė, VšĮ „Šlapia nosytė“ savanorė Rita Jutienė ir Mielagėnų klebonas Marijonas Savickas. Na, o garbės ženklas už nuopelnus gyvūnų globoje skirtas mokyklos „Šaltinėlio“ pedagogei Janinai Čiplienei. Labai prasminga, kad besidžiaugiant rudenio derliumi, pastebėti ir šių kilnios dvasios žmonių geri darbai. Kaip sakė klebonas, reikia mylėti savo mažesniuosius brolius, o jie už tai mums atsilygins meile ir ištikimybe.

Šventės dalyvius ir ūkininkus sveikino Europos parlamento narys Bronis Ropė. Jis kalbėjo apie puikią lietuviškos žemės ūkio produkcijos kokybę ir jos vertinimą užsienyje, taip pat sakė, kad šis kraštas turi savo ateitį. Šventės proga europarlamentaras už nuopelnus telkiant bendruomenes ir teikiant pagalbą kaimo žmonėms, ūkininkams  savo padėkas ir dovanas įteikė Ignalinos kredito unijos vadovei Violetai Čeponienei ir Ignalinos rajono vietos veiklos grupės kaimo plėtros strategijos įgyvendinimo vadovei Ligitai Smagurauskienei.

Šventėje taip pat dalyvavo ir sveikinimus išsakė Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis, žemės ūkio viceministrė Lina Kujalytė, Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signataras kraštietis Česlovas Juršėnas. Ūkininkams jie linkėjo tvirtybės, stiprybės ir klestėjimo. Buvo prisiminta ir senjorų diena. Visiems svečiams pagal šventės temą įteikti krepšeliai su gražiausiais obuoliais. 

Vėliau pasirodė ir trumpai prisistatė visų seniūnijų atstovai. Pagal savo kiemelių temas vieni dainavo, kiti grojo, treti istorijas pasakojo. Didžiasalio seniūnijos šventas Petras kvietė eiti pro Rojaus vartus, Ignalinos miesto seniūnijoje bliovė tikri avinėliai, buvo vaišinamasi įvairiausiais sūriais, Ignalinos seniūnija apdainavo pažinimo medžio vaisius, Vidiškių kiemelyje nežemišku grožiu gundė Ieva, o Ceikiniai ir patį Adomą susirinkusiems pristatė. Iš Naujojo Daugėliškio Žalčių kiemo skambėjo linksma padūkusių žalčiukų dainelė, Kazitiškio angeliukai žmonėms dalijo gražius palinkėjimus, linkmeniškiai mugėn su dovanomis už atspėtas mįsles atvežė Rojaus paukštę, kuri gyvena garsiajam Paukščių kaime. Rimšė pieno, o Tverečius medaus upes žadėjo, mielagėniškiai velnių viralą katile maišė, o Dūkštas kvietė užeiti ir paklausyti jų dainininkų Rojaus muzikos kiemelin. Kiekviena seniūnija ant bendro stalo padėjo savo šeimininkių šventei iškeptų obuolių pyragų, vėliau jų skanauti kviesti visi mugės dalyviai. O  dūkštiečiai  nustebino net patį prof. Adomą Hrebnickį į mugę atsivežę. Žilabarzdis senelis didžiulį obuolį karučiu vežiojo ir rudeniniu derliumi kvietė pasigrožėti. Seniūnijų bendruomenėms dėkojo ir simbolines dovanas įteikė savivaldybės mero pavaduotojas Gintautas Kindurys.  

Gražią dovaną ignaliniečiams parengė Švenčionių mokymo centro kulinarai. Jie mugės metu pagamino didžiulį baltos duonos tortą, išpuošė jį rudens gėrybėmis ir vaišino žmones. Šio centro auklėtiniai taip pat pristatė ir propagavo ir vaizdžiai pristatė kitas tame centre rengiamas profesijas. Ilgiau mugėje užsibuvusius dar nudžiugino senas geras dainas kartu dainuoti kvietę grupės „Vairas“ muzikantai.

Šiemetinis „Obuolių rojus“ buvo išties spalvingas, džiaugsmingas ir šiltas. Visi galėjo pasidžiaugti gražiu rudeniu, geru derliumi ir vieni kitų darbštumu, kūrybiškumu, sumanumu.

J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje