Skip to content

Kovo 11-osios šventę vainikavo puikus spektaklis

Kovo 10-ąją Kultūros ir sporto centre iškilmingai paminėtas 28-asis antrosios Lietuvos respublikos gimtadienis. Jis pradėtas vokalinio ansamblio „Iš širdies“ ir solisčių Birutės Paukštienės bei Aldonos Čeponienės atliekama „Tautiška giesme“ (valstybės himnu). Susirinkusius (buvo pilnutėlė salė) su Kovo 11-ąja pasveikino rajono meras Henrikas Šiaudinis ir europarlamentaras Bronis Ropė, Seimo nario Gintauto Kindurio sveikinimą perskaitė jo padėjėja Ona Zaleckienė.

„Prieš mėnesį minėjome valstybės atkūrimo šimtmetį, šiandien minime naujausią valstybinę šventę. 1990 m. kovo 11 d. įvykius dauguma mūsų žinome ne iš istorijos vadovėlių, tuose įvykiuose patys dalyvavome. Šios dienos nebūtų be Vasario 16-osios, be pokario partizanų kraujo, be sovietmečio rezistentų kovos ir mūsų tėvų ir senelių darbo. Laisvę turime, tad linkiu dabar vienybės ir darnaus darbo Ignalinos krašto ir visos Lietuvos labui“, – sakė rajono meras.

„Branginkime, ką turime, o turime daug – laisvą valstybę. Laisvės niekas nedovanoja, ją reikia iškovoti ir apginti. Tą padarė mūsų seneliai, tėvai ir mes patys. Linkiu darnos ir vienybės, dirbant visų mūsų labui“, – merui antrino europarlamentaras B. Ropė.

Po trumpų sveikinimų Romučiui Matkevičiui įteikta Miko ir Kipro Petrauskų premija (apie tai – šiame numeryje atskiras rašinys). O toliau įvyko mažas stebuklas – buvo parodytas  Lietuvos 100-mečiui ir Kovo 11-ajai sukurtas muzikinis spektaklis „Eglė – žalčių karalienė“, pagal Salomėjos Nėries poemą ir to paties pavadinimo Miko Petrausko operą. Šįkart, manau, šis reginys salėje nepaliko nė vieno abejingo. Režisierė Jolanta Narbutaitienė, rajono meno mėgėjų kolektyvai ir teatro IKI aktoriai dovanojo stebuklą su dar iki šiol nematytais šviesos ir vaizdo efektais, netikėtais sceniniais sprendimais, nuotaika ir nepriekaištinga visų spektaklio dalyvių vaidyba. Kartu buvo pagerbtas ir pirmosios lietuviškos operos „Birutė“ (ir operos „Eglė – žalčių karalienė“) autorius kraštietis M. Petrauskas.

Spektaklio autoriai išleistame lankstinuke rašo, kad šiam muzikiniam spektakliui sukurti panaudota S. Nėries poema ir M. Petrausko operos fragmentai. Ši opera buvo pastatyta 1924 m. Bostone (JAV), kurioje Mikas pats atliko žalčio vaidmenį. Įdomu tai, kad „Eglė – žalčių karalienė“ niekada nebuvo pastatyta Lietuvoje, nors laikoma, kaip labiausiai atitinkanti visus operai būtinus kanonus. Tad galima iš dalies net teigti, kad ši opera Lietuvoje pirmąkart pastatyta Ignalinoje.

Spektaklyje skambėjo septynios dainos iš šios operos, kurių tekstai nekeisti ir nekoreguoti, todėl kartais neatitiko S. Nėries loginio teksto, tačiau tai spektaklio nė kiek nesumenkino.

Statant spektaklį, dirbo daugybė specialistų. Spektaklio multimedijos (savotiškų vaizdo efektų) autorius Marius Vilčinskas, kostiumus ir dekoracijas kūrė Vera Smirnova ir Jadvyga Gotovskaja, M. Petrausko muzikinius kūrinius spektakliui pritaikė Giedrius Misiūnas ir Raimundas Jasiulionis, geranoriškai padėjo ir konsultavo Loreta Kuksėnienė, Irena Novikienė, Valentina Sinkevič ir Birutė Paukštienė.

Spektaklyje dainavo: B. Paukštienė ir A, Čeponienė, ansambliai „Pumpurai“, „Iš širdies“ ir „Atgaiva“, Rūta Ragaišytė, Rugilė Skrebutėnaitė, Beatričė Čeponytė, Gabrielius Talijūnas, kapela „Ringė“. Šoko: tautinių šokių kolektyvai „Gaja“, „Jorutis“ ir „Lelijėlė“, mergaičių šokių grupė, sportinių šokių kolektyvas „Viva“ ir šiuolaikinių šokių grupė „Reflex“.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje