Skip to content

Ar tinkamai tvarkome panaudotas padangas

MI informacija

Atėjus laikui keisti žiemines padangas į vasarines, Utenos RAAD Ignalinos agentūros pareigūnai gauna nemažai nusiskundimų iš Kelių priežiūros tarnybos, seniūnijų, miškų ūkio darbuotojų apie netinkamoje vietoje išmestas panaudotas padangas. Jei nustatyti pažeidėjo nepavyksta, tai tampa savivaldybės ar įmonės darbuotojų, kai kada ir privačių miškų savininkų „galvos skausmu“. Nors teršimo panaudotomis padangomis mastas sumažėjo, bet išlieka aktuali problema aplinkosaugininkams. Aptiktų panaudotų padangų sutvarkymui naudojamos savivaldybės ar įmonės lėšos, nors visiems geriau būtų, jei jos būtų skirtos  infrastruktūros ar kelių gerinimui. 

Sunku suprasti, kodėl piliečiai taip elgiasi, nes tinkamai atsikratyti padangų yra keli būdai: 

  • perkant naujas padangas, senąsias privalo priimti jas parduodančios įmonės. Jos įpareigotos priimti tiek senų padangų, kiek klientas perka naujų;
  • keičiant padangas automobilių servise, senosios priimamos nemokamai;
  • nereikalingas padangas nemokamai priims didelių gabaritų atliekų aikštelės. Tiesa, paprastai tokios aikštelės nemokamai priima iki penkių padangų. Priėmimo sąlygas nustato savivaldybės, tad prieš vežant padangas pravartu būtų pasidomėti, kokios sąlygos jūsų regione;
  • juridiniams asmenims rekomenduojama kreiptis į padangų atliekas tvarkančią įmonę ir atiduoti padangas pagal padangų atliekų perdirbimo ir panaudojimo sutartį. 

Taigi, variantų yra, bet kažkodėl piliečiai, rizikuodami būti nubausti, palieka jas autobusų stotelėse, laikino poilsio vietose, miškuose, pakelėse ir kitose netinkamose tam vietose. Primename, kad už atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimų pažeidimus, jeigu dėl to nepavojingomis atliekomis buvo užteršta aplinka (ANK 247 str.) numatomas įspėjimas arba bauda  iki 4400 eurų ir skaičiuojama žala, padaryta aplinkai. Tiems, kas padangas tvarko tinkamai, sakome „ačiū“.

Prašome apie atsisakymus priimti panaudotas padangas jų priėmimo vietose ar pamačius, kad jomis netinkamai pasirūpinta, informuoti LR AM Utenos RAAD Ignalinos agentūrą tel.: 8 686 32926, (8 386) 53321, arba elektroniniu paštu Viktoras.ksenzovas@urd.am.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje