Skip to content

Kaip Didžiasalis sulaužė blogus stereotipus apie save

Didžiasalis šalies žiniasklaidoje apie trisdešimt metų buvo linksniuojamas kaip ekonominio ir socialinio nuopuolio sinonimas, o neigiamų nuomonių retkarčiais prasiskverbia iki šiol. Patys didžiasaliečiai manė kitaip ir pykdavo ant „žurnaliūgų“ už tokį miestelio vardo juodinimą, jo gyvenimo spalvų tirštinimą. Dabar čia gyvenantys žmonės išdidžiai sako – atvažiuokit ir pažiūrėkit, koks Didžiasalis tapo šiandien, įgyvendinus projektą „Didžiasalio kaimo viešųjų erdvių atnaujinimas ir pastato dalies patalpų pritaikymas bendruomenės poreikiams“, kuris vykdytas pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos priemonę „Kaimo gyvenamųjų vietovių atnaujinimas“, kainavusį arti milijono eurų. Projektą įgyvendino UAB „Meleksas“, jį vidiškiečiai baigė dviem mėnesiais anksčiau, nei buvo numatyta. Projekto baigimo proga surengta šventė, kurioje ir atlikti darbai pristatyti, ir vasara palydėta.

Rajono meras Henrikas Šiaudinis sakė, kad iš didžiasaliečių sulaukdavo nemažai priekaištų, kodėl miestelyje nedaroma tas ir anas. Tačiau yra įstatymai, tvarkos, kaip ir kada galima atlikti vienus ar kitus darbus, kuriems reikia ir nemenkų lėšų. Laimingas bilietas Didžiasaliui iškrito, kai atsirado projektas, kurį galima buvo įgyvendinti tik vietovėse, turinčiose ne mažiau, kaip 1000 gyventojų. Utenos apskrityje be šešių rajonų centrų tokių gyvenviečių tik viena – Didžiasalis. Taip ir gimė šis projektas, nes antro tokio miestelio visoje Utenos apskrityje neatsirado. Tad konkurentų, skiriant finansavimą šiam projektui, nebuvo. Nemenkas pliusas buvo ir tai, kad Didžiasalyje savo lėšomis jau buvo paklotos naujos šiluminės trasos, renovuoti viešųjų įstaigų pastatai, tad atėjo eilė pasirūpinti miestelio gatvėmis, poilsio ir sporto zonomis.

Žinia, kad Didžiasalis gaus tokias investicijas, atėjo 2015 m. Tais metais seniūne dirbo Gema Pundienė. Ji sakė, kad tada užgriuvo sunkūs, bet ir malonūs planavimo, skaičiavimo rūpesčiai. Kokius darbus atlikti, kokias erdves pirmiausia tvarkyti? Buvusi seniūnė dėkojo Didžiasalio komunalininkų vadovui Arvydui Keturkai, „Ryto“ gimnazijos direktorei Elenai Sekonienei, su kuriais ir buvo sudėlioti būsimi darbai. Ypatinga padėka kraštiečiui Tautvydui Umbražiūnui, dirbančiam Centrinės projektų valdymo agentūros projektų vadovu, kuris nuolat konsultavo, padėjo rengti ir įgyvendinti projektą.

Dabartinis seniūnas Antanas Pauliukėnas (projekto vadovas) tiksliai suskaičiavo, kiek ko padaryta: asfalto dangų paklota 5856 m2, trinkelių – 4641 m2, gatvių bordiūrų – 1511 m, vejos bortų – 4380 m, elektros kabelių nutiesta 4049 m, įrengtas 121 apšvietimo stulpas ir pan. Renovuotas stadionas su nauja danga, jame įrengta krepšinio aikštelė ir miestelio estrada, vaikų žaidimų aikštelės, miestelio centre – skveras, įrengta daug pėsčiųjų takų, išasfaltuotos 8 automobilių stovėjimo aikštelės, turgelyje įrengti nauji prekystaliai ir daugybė kitų darbų. Seniūnas ypač džiaugėsi puikiu „Melekso“ darbininkų darbu, kurie praėjusią lietingą vasarą rungėsi su vandeniu. „Pernai „Melekso“ darbininkai pusę dienos semdavo statybų aikštelėse susirinkusį vandenį, pusę dienos dirbdavo“, – sakė A. Pauliukėnas. Miestelio gyventojus kvietė saugoti ir tausoti visą šį turtą.

Didžiasaliečių šventėje dalyvavo Vidaus reikalų viceministras Arūnas Gražulis. Pasivaikščiojęs po miestelį jis sakė: „Didžiasalyje esu pirmą kartą, bet daug buvau apie jį skaitęs. Galiu patvirtinti, kad jūs sėkmingai sulaužėte blogus stereotipus apie save. Jus jau reikia minėti kitoje vertinimų kategorijoje – kaip sėkmės istoriją. VRM finansuoja tik geras paraiškas, o jūsų paraiška išties gera. Projekto tikslas buvo – apimti kuo platesnį žmonių ratą, kuriems jis duotų naudos. Šis tikslas pasiektas. Beje, jūsų projekto finansavimo sutartis yra pirmoji, pasirašyta pagal 2014–2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programą.“

Renginyje buvęs Seimo narys Gintautas Kindurys džiaugėsi, kad ši atoki rajono gyvenvietė sulaukė tokio dėmesio ir jos gerovei parengtas projektas tapo prioritetiniu. Projekto vadovui A. Pauliukėnui už jo atliktą reikšmingą darbą seimūnas įteikė padėką ir dovaną.

Už nuolatinį bendradarbiavimą didžiasaliečiams dėkojo pasienio Ignalinos rinktinės laikinasis vadovas Artūras Jatulis, kuris priminė apie gimnazijos pasieniečių būrelio veiklą, kuriai pravers ir įrengtos naujos sporto erdvės.

Simbolinę projekto pabaigos juostelę perkirpo rajono meras H. Šiaudinis, seniūnas A. Pauliukėnas, Seimo narys G. Kindurys, VRM viceministras A. Gražulis ir VRM atstovas Nerijus Čepauskas. Klebonas Antanas Domeikis palaimino ir pašventino darbus, miestelį ir jo gyventojus, prašydamas jiems Dievo palaimos ir gražaus gyvenimo.

Rajono meras padėkomis apdovanojo VRM Regioninės plėtros departamento Utenos skyriaus vedėją N. Čepauską, Centrinės projektų valdymo agentūros projektų vadovą Tautvydą Umbražiūną, uždarąją akcinę bendrovę „Meleksas“, o seniūnui A. Pauliukėnui perduotas pagal šį projektą įrengtai bendruomenės salei skirtas paveikslas.

Renginio metu ir po jo koncertavo visame rajone populiarus vokalinis kvartetas „Vėtrungė“. Po renginio, šventės svečiai lankėsi „Ryto“ gimnazijos muziejuje, užėjo į biblioteką, kultūros namus, naująją bendruomenės salę.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje