Skip to content

Ignalinoje – netradicinė NATO karių misija

Ignaliniečiai, jau dvejus metus bendradarbiaudami su Nyderlandų Karališkosiomis karinėmis pajėgomis, šiemet simboliškai paminėjo Lietuvos įstojimo į NATO 15-os metų jubiliejų. Pakilus jausmas, kai matai, jog ne tu, o į tave kažkas tiesia pažinimo ranką. Tai Lietuva patyrė tapusi NATO nare. Nyderlandų Karališkųjų pajėgų kariai stengiasi pačiais įvairiausiais būdais išnaudoti tarnavimą Lietuvoje, todėl ieško galimybių, vykdydami ir socializacijos projektus. Kaip ir kodėl Ignalina? Palūšėje esančio Aukštaitijos verslo centro vienas įkūrėjų Vaidotas Petronis su kolegomis yra ir Šaulių Sąjungos nariai. Būtent jie ir sudėliojo visus taškus bei atliko organizacinius darbus. Nyderlandų Karališkųjų pajėgų kariai Ignalinoje vieši jau antrus metus. Šiemet jie atsivežė ir bendraminčių iš Vokietijos ir Čekijos. Savaitgalį Ignalinoje vyko krepšinio varžybos tarp karių ir civilių bei išlikimo stovykla Meironyse. 

NATO Lietuvoje

Po nepriklausomybės atkūrimo, 1991 m. Lietuvai buvo suteiktas NATO Parlamentinės Asamblėjos asocijuoto nario statusas. Po trejų metų, 1994-ųjų sausio 4-ąją, Lietuvos Respublikos prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas tuometiniam NATO generaliniam sekretoriui Manfredui Worneriui išsiuntė laišką, kuriame oficialiai paprašė priimti Lietuvą į NATO. 1997-ųjų rugpjūčio 1-ąją LR Vyriausybė nutarė įsteigti Lietuvos misiją prie NATO. 2002 m. lapkritį, po beveik 9 metų laukimo, Lietuva sulaukė oficialaus kvietimo prisijungti prie NATO. Jį mums valstybinio vizito metu įteikė JAV prezidentas George’as W. Bushas. Teisinių procedūrų įgyvendinimas užtruko dar beveik pusantrų metų ir 2004 m. kovo 29-ąją Lietuva su dar kitų šešių prisijungti pakviestų šalių atstovais deponavo ratifikacinius Šiaurės Atlanto sutarties raštus. Tapus narėmis, Baltijos šalyse 2004 m. buvo pradėta vykdyti NATO oro policijos misija. Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvėje per 15 metų patruliavo 17 valstybių kariai. 

Regioninės krepšinio varžybos

Penktadienio popietę Ignalinos Sporto ir pramogų centre vyko regioninės krepšinio varžybos. Krepšinio varžybose 3×3 varžėsi trijų šalių NATO kariai ir Aukštaitijos nacionalinio parko, Policijos komisariato komandos bei jaunimas iš Ignalinos, Didžiasalio, Švenčionių ir Utenos. Dar nesibaigus varžyboms ir neišsidalijus medalių, kariai nusiminę konstatavo, kad krepšinis – ne jiems ir jau galvodami apie kitus būsimus renginius paprašė pečius suremti futbolo varžybose. 

Karius į renginį atlydėjo už projekto vykdymą atsakingi aukštesnio rango karininkai. Nyderlandų Karalystės pajėgų majorė Marjan Hendriks ir vyr. leitenantė Nicolin  Duijndam (Djundam). 

Įdomu, kokiu tikslu Nyderlandų Karalystė vykdo tokius projektus? Nyderlandų pajėgų vyr. leitenantė N.  Duijndam pasakojo: „Nyderlandų Karališkosios pajėgos šalyje yra Lietuvos vyriausybės kvietimu. Jie daug treniruojasi, siekdami ginti mūsų šalį, bet žmonės jų nemato ir jie nemato žmonių dėl įtemptų treniruočių. Todėl vykdomos tokios socialinės iniciatyvos, kad vieni kitus geriau pažintų. 

Tokias iniciatyvas jie vykdo daugelyje Lietuvos rajonų. Pirmiausia – Jonavoje, kadangi jie bazuojasi Rukloje, Elektrėnuose bei Aukštaitijos regiono rajonuose. Daugiausia dėmesio skiriama jaunimui ir studentams. Kariškiai jiems pasakoja, kas yra NATO ir kodėl jie čia yra. Taip pat jie padeda nepasiturintiems vyresnio amžiaus žmonėms tvarkytis buityje, kviečiasi civilius į savo kareivines ir supažindina su karišku gyvenimu. 

Neįmanoma nesidžiaugti Jūsų miestu. Įspūdis pats nuostabiausias ir puikiausias. Ignalina – labai modernus miestas. Labai gražiai sutvarkytas, gražiai renovuotas. Puikios erdvės pramogoms, sportui ir laisvalaikiui. Tikras svajonių miestas.“

Sirgalių gretose buvo ir rajono meras Henrikas Šiaudinis, Ignalinos policijos komisariato viršininkas Algis Masevičius, kiti sporto aistruoliai. 

Išlikimo stovykla

Šeštadienio rytą NATO priešakinių rotacinių pajėgų kariai Meironių kaime, ant Lūšių ežero kranto, surengė vaikams išlikimo stovyklą. Po pusryčių visi mokėsi svarbiausių išlikimo taisyklių. Pirmiausia – suręsti pastogę iš rąstų, kopti medžiais, kurti nematomą laužą ir pasigaminti valgyti, atlikti įvairias sudėtingas užduotis, dalyvavo strateginiuose žaidimuose. Po sočių pietų – žemaičių blynų, kurių metu olandai trumpam buvo apsvaigę nuo malonumo, kariškiai susiėmė ir tęsė pramogas. 

Puikiai išlikimo stovyklos eigą vertina ir 28-erius metus Nyderlandų Karališkosiose pajėgose tarnaujanti majorė Marjan Hendriks: „Šis renginys, sako Marjan, yra puikus ir pavykęs jau vien todėl, kad nuostabus oras. Viskas vyksta pagal programą. Ši veikla man yra visiškai nauja ir skirtinga nuo tos, kurią vykdžiau misijose Afganistane ir Bosnijoje. 

Taip, šis projektas turės tęstinumą. Nežiūrint į tai, kad mano misija baigiasi, sako Marjan, darbą su vaikais ir jaunimu tęsime toliau. Lietuva yra labai graži šalis ne tik pratyboms, kurių jie turi labai daug, bet ir atostogoms. Jie labai tiksi, kad ši veikla niekada nenutrūks. Ir ne tik NATO ir Lietuvos kariams bendradarbiaujant, bet įsitraukiant ir tokioms organizacijoms, kaip Šaulių sąjunga ir vietos bendruomenės.“

Svarbiausia – nuotaika visų puiki ir jau kuriami planai ateičiai, o tai reiškia, kad visų projekto tikslas bet kuriuos atveju pasiektas. Olandai patikino, kad į Ignaliną sugrįš būtinai ir ne tik kaip kariškiai, o kaip draugai, sužavėti nuostabių žmonių ir gražios gamtos.

Šie renginiai, gausybė buvusių ir dar būsiančių – kelių aktyvių žmonių, kurių priešakinėje linijoje stovi  Aukštaitijos verslo centro įkūrėjas Vaidotas Petronis, atsidavimo ir iniciatyvumo rezultatas.

Ignalinos TV nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje