Skip to content

Sniegu nuklotas 90-asis Stanislovo Rastenio pavasaris

Lina ŽVORŪNĖ

Ir kokių staigmenų nepateikia gamta žmogui… kaip, beje, ir žmogus gamtai. Šiemet trečiąją gegužės savaitę 90-ies metų jubiliejų šventusio legendinio Palūšės žvejo Stanislovo Rastenio kiemą gamta padabino ne tik baltais obelų žiedais, bet ir nuklojo viską baltu sniego patalu. Ir nors šalyje karantinas bei žmonių susibūrimai ribojami iki minimumo, jubiliatas net kelias dienas priiminėjo sveikintojus. Tiesa, per atstumėlį, be glebėsčiavimosi, bet vis tiek… 

Gegužės 12-osios rytą su puokštėmis į Rastenių kiemą įsuko Ignalinos seniūnas Jonas Polito ir Palūšės bendruomenės pirmininkas Arvydas Gaidelis. Savi šie žmonės Stanislovui, seniai jau lyg šeimos nariai. Seniūnas ne tik su gėlėmis atvyko, bet ir su dovanomis savo ir mero vardu. 

„Sveikiname Jus 90-ojo jubiliejaus proga. Teko daug patirti, išgyventi, laimės akimirkomis džiaugtis ir rūpesčiais takus minti. Šiandien leiskite Jums išreikšti pagarbą, padėkoti už gražius darbus, žvejybos tradicijų puoselėjimą ir palinkėti sveikatos, tvirtybės. Tegul Jus lydi artimųjų žmonių gerumas, šiluma, supratimas. Šviesios šventės ir malonių dienų“, – pasirašo meras Justas Rasikas ir seniūnas Jonas Polito. 

Seniūnui antrino ir A. Gaidelis: „Visada jus vadinau ir tebevadinu dėde, todėl ir šiandien taip kreipsiuosi. Mielas dėde, Palūšės kaimo bendruomenės vardu sveikinu Jus ir dėkoju Jums. Jūs esate viso ko ašis, aplink kurią sukamės visi. Jūsų atmintyje kaimo istorija: jos praeitis, dabartis ir ateitis. Be jūsų nebūtų nei Stintelės šventės, nei Regatos, nes mes jūsų žemėje čia ūžiam visi… Jūs išskirtinai daug ir stipriai prisidedate prie mūsų visos bendruomenės gyvenimo, puoselėjate tradicijas ir perduodate jas kitiems… Juk jūs žvejojate turbūt tiek metų, kiek man iš viso… nors ką aš čia kalbu, jūs žvejojote, kai manęs dar net projektuose nebuvo… Linkiu ir toliau nesustoti, daug judėti ir nepasiduoti jokioms negandoms.“

Štai tokia oficialioji sveikinimų dalis. Juk be jos – niekaip. Paskui visi susėdo, atsipūtė ir pasileido į prisiminimus. O šie siekė net Antrąjį pasaulinį karą ir viskas apie žvejybą ir meilę. O ir kaip kitaip, kai Stanislovas su Vanda jau 62-ejus metus drauge ir abu juos žavi tie patys pomėgiai. Priminsiu, kad Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijoje, kur ir gimę, augę ir tebegyvena Rasteniai, yra net 126. Dar XVI a. ežerai buvo vertinami pagal valkšnas. Tai senasis ežerų matavimo vienetas. Ežerai, neturintys valkšnų, nors ir žuvingi, nebuvo vertinami. Baudžiavos panaikinimo metu carinė valdžia bevalkšnius ežerus išpardavė paežerių pakrantėse įsikūrusiems valstiečiams žvejoti. Dauguma ežerų priklausė valstybei, dvarininkams ir kunigams. Juos išnuomodavo Ignalinos ir Palūšės pirkliams, kurių daugumą sudarė žydai. Teisę žvejoti jie pirkdavo varžytinėse. Pirkliai turėjo valtis ir didžiulius tinklus. Vieni buvo įsikūrę Meironyse, tai pas juos jaunystėje S. Rastenis ir dirbdavo. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje