Skip to content

Neįgalieji su judėjimo negalia Ignalinoje mėgavosi gyvenimu

Judėjimo negalia – tai ne tik didelis fizinis, bet ir psichologinis iššūkis asmeniui. Negalia daro įtaką visoms žmogaus gyvenimo akimirkoms ir sukelia pokyčių, prie kurių asmeniui reikia prisitaikyti. Nors paprastai judėjimo negalia yra vienareikšmiškai siejama tik su neigiamais asmens fizinės ir psichikos sveikatos bei socialinės gerovės pokyčiais, patys neįgalieji ne visada savo negalią vertina kaip kažką itin siaubingo. Daugelis jų nepaprastai gerai prisitaiko prie savo judėjimo negalios, įsitraukia į visuomeninę veiklą ir gyvena visavertį gyvenimą. Su tokiu požiūriu į gyvenimą buvo ir visi neįgalieji, neseniai susirinkę į stovyklą Meironyse, Aukštaitijos nacionalinio parko gamtos mokykloje. Stovyklą finansavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sporto rėmimo fondas.

Šios stovyklos organizatorė, Lietuvos žmonių su negalia sąjungos projektų vadovė Ginta Žemaitaitytė MI sakė, kad dalis stovyklautojų juda vežimėliuose, dalis turi kitokių judėjimo negalių: yra po traumų, serga išsėtine skleroze. Ignalinoje išbandė didelę naujovę – mokėsi visi vaikščioti su šiaurietiškomis lazdomis, net judantys vežimėliuose. Šiaip šiaurietiškos lazdos yra populiarios (taip pat ir Ignalinoje) tarp vaikščiojančių žmonių, o tarp turinčių judėjimo negalią – tai naujovė šalies mastu. „Patys ieškome, ką galima pritaikyti kiekvienam individualiai, nes skirtingiems žmonėms reikia skirtingų krūvių. Juos parenkame kiekvienam atskirai“, – sako stovyklos organizatorė.

Į stovyklą susirinko neįgalieji iš Vilniaus, Kupiškio, Rokiškio, Molėtų rajonų. Nuogąstauta, kad stovyklai sutrukdys karantinas, tačiau viskas puikiai išsisprendė. Kaip ir visi nesklandumai dėka pagalbininkų ir savanorių sprendžiasi, nes jie padeda nuveikti visus darbus. O stovyklautojai stengiasi būti judrūs, pagal savo negalias aktyvūs ir mėgautis gyvenimu.

Stovyklą Ignalinoje pasirinko neatsitiktinai. Dar prieš trejus metus lankėsi ANP Gamtos mokykloje, nuolat palaiko gerą ryšį su parko direktoriumi Gedu Kukanausku, jis ir jo darbuotojai skiria daug dėmesio neįgaliųjų prieinamumo klausimams spręsti, kartu yra vykdę keletą projektų. Kitas vietos  pasirinkimo motyvas – daugelis stovyklautojų nėra buvę Ignalinoje, tad norėta juos supažindinti su šiuo kraštu. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje