Skip to content

Kompostavimo nauda: dėkingi ir augalai, ir šeimininkai

MI informacija

Užsiimantieji augalininkyste, gali rinktis iš šimtų sprendimų, kuriuos būtų galima pritaikyti bei įgyvendinti savo veikloje. Vienas iš tokių pasirinkimų yra ir kompostavimas. Tad, jei auginate bent kelių rūšių augalus, tačiau vis dar neišbandėte kompostavimo, pats metas koreguoti savo elgesį. Tad, kokia yra kompostavimo nauda? 

Ekologiška trąša

Nereikia ir sakyti – kone kiekvienam augalui yra reikalinga trąša. Tik gaudamas pakankamai maistinių medžiagų, augalas gali vešėti bei klestėti, džiuginti puikiais žiedais ir vaisiais. Taigi, belieka tik pridurti, kad būtent kompostas tampa puikia trąša daugeliui augalų. O dar svarbiau tai, kad tokia trąša yra visiškai ekologiška ir, žinoma, jums tikrai neteks patirti papildomų išlaidų, kad jos įsigytumėte. 

Naudingas ir žemei

Dėmesį verta atkreipti ir į tai, kad kompostas yra labai naudingas ne tik įvairiems augalams, bet ir pačiai žemei – praturtina ją įvairiais vitaminais bei mikroelementais. Tačiau ir tai dar ne viskas – kompostas gali būti naudojamas ir tuo atveju, kai atsiranda poreikis nurūgštinti dirvožemį.

Apsauginė funkcija

Ar žinojote, kad kompostas atlieka ir apsauginę funkciją, pavyzdžiui, apsaugo nuo saulės. Nors jos teikiama šviesa bei šiluma yra labai reikalinga tiek dirvožemiui, tiek augalams, kartais kaitrių saulės spindulių būna tiesiog per daug, ir tai gali lemti priešingą efektą: pabloginti dirvožemio kokybę bei trukdyti augalų brendimui. Taigi, kompostas šiuo atveju atlieka puikią apsauginę funkciją. 

Taigi, kaip matyti, kompostas yra iš tiesų labai naudingas dėl įvairių priežasčių: suteikia augalams ir dirvožemiui vertingų maistinių medžiagų, tinka nurūgštinimui, o taip pat – atlieka apsauginę funkciją. Na, o, kad kompostavimo procesas būtų patogus, sklandus bei kokybiškas, verta investuoti ir į kompostavimui skirtas dėžes. Tiesa, siekiant išsirinkti, reikėtų atsakingai įvertinti ir tam tikrus akcentus. Vienas jų – dėžės tūris: kuo daugiau komposto pageidaujate turėti, tuo didesnę dėžę verta rinktis. Taip pat puikiu pasirinkimu gali tapti ir dėžė su užraktu. Tokiu atveju būsite tikri, kad net pučiant itin smarkiam vėjui dėžė neatsidarys ir kompostas nebus išnešiotas po teritoriją. Beje, bet kurio tipo ar dydžio kompostą dėžę sumontuoti bus labai paprasta. 

KOMPOSTO DĖŽIŲ PASIŪLYMUS GALITE RASTI ČIA: https://laistymoiranga.lt/komposto-dezes

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje