Skip to content

Devintosios bangos nelaukiant

Kažkaip nejučiomis praėjo šimtas Seimo darbo dienų. Gal todėl, kad ne Seimas tomis dienomis buvo svarbesnis, o Vyriausybė. O šią Aukštas ir Gražus prilaikė, paskyrė, išlaukęs, kiek leidžiama pagal įstatymą. Nenorėjo AiG, kad reikalai greičiau taisytųsi? Na, veikiau norėjo, kad visi matytų, jog jis, kaip Vytautas Kernagis dainavo, „gražus ir protingas“. Kad jis Lietuvoje ne tik AiG, bet ir P.

Šiaip ar taip, darbo šiai Vyriausybei nuėjusioji per akis paliko. Vien „antroji banga“ ko verta. Bet jau užmirštama, kas ją sukėlė, kad ji dar prieš rinkimus pradėjo kilti, o kai Vyriausybė galų gale perėmė užlaikytą valdžią, banga jau buvo įsisiautėjusi, gyvybes šienavo…

Užtat dabar nuėjusieji Vyriausybę moko, kaip ji turi dirbti. O žurnališiai noriai šnekina visokius šunministrius, išklauso pamokymų ir išspausdina juos. Užuot paklausę: o ką pats padarei, kad šito nebūtų? Bet ne, samprotavimai apie tai, kad valdžia per daug politikuoja ir neduoda žmonėms dirbti, nepasirūpina, kad vakcinos jau rytoj turėtumėm tiek, kad, kaip vienas šunministris žadėjo, galėtumėm ir kaimynams parduoti, skamba daug gražiau.

Čia dar Izraelis pavyzdžiu rodomas. Girdi, ten jau pusė žmonių paskiepyta. Apie tai, kad kalbama (patys žinote, tai :komercinė paslaptis“), jog Europos Sąjunga už vieną skiepų dozę gamintojams 10 eurų moka, o Izraelis – 60, Lietuvoje tylima. 

Lygiai taip pat tylima ir apie tai, kad Izraelis skiepija tik Izraelio gyventojus, o jo okupuotų arabų žemių gyventojai prieš dvi savaites dar nebuvo pradėti skiepyti. Tai irgi oficialiai nepratvirtinta. Bet šį kartą iškalbingesnis tas faktas, kad tokia žinia ir nepaneigta.

(Okupantai žydai ir jų okupuoti arabai yra semitai, tad kaltinimai antisemitizmu čia būtų visai ne vietoje.)

Kiti šios Vyriausybės darbai pandemijos užgožti. Ir šios, ir, beje, anos, ir tikėsimės, kad dar išaiškės, į kieno kišenę nukeliavo milijonai ir kam buvo ištaškyti milijardai. 

O kol kas garsiau apie būsimus pasikeitimus nebent viena, teisingumo, ministrė žada. Ji žada rimčiau bausti už neapykantos kurstymą. Matyt, jeigu ateityje kokį apsigimėlį pavadinsi apsigimėliu, tai jau bus nusikaltimas. Nelabai suprantu, kam čia toks triukšmas: prilygintų apsigimėlius neįgaliesiems, ir baigtas kriukis, nes nė vienas padorus žmogus iš neįgaliųjų neištyčioja, nebent pagaili.

Dar ministrė žada nuteistaisiais pasirūpinti, nes jiems dabar nelabai gerai yra. Patys žinote, kad Europoje gražu yra banditais pasirūpinti, kad jiems sėdėti gera būtų, o ne jų aukomis. Jeigu aukos jau žemelėje ilsisi, tai ir bausmę iki gyvos galvos terminuota pakeisti galima…

Bet įdomiausias yra Evelinos Dobrovolskos rūpestis „lenkiškais“ rajonais. Jai labai norėtųsi ten dvikalbystės. Norėtųsi, kad ten valdininkai dvi kalbas mokėtų, ne tik valstybinę, bet dar ir lenkų. Kaip reikalavimas, kad žmogus, Lietuvoje dirbdamas valstybės tarnyboje, privalo mokėti dvi kalbas, derinasi su Konstitucija? Gal teisingumo ministrė paaiškins.

Kuo tai susiję su Seimo šimtadieniu? Ogi tuo, kad Vyriausybės darbas priklauso nuo to, kaip ją palaiko Seimas. Yra dauguma – gerai, nėra daugumos – yra problemų. Prisiminus Arūno Valinsko „Tautos prisikėlimo“ partiją, kyla pagrįstų būgštavimų, kad ši dauguma gana trapi. Ir „Tautos prisikėlimo“, ir „Laisvės“ partijos buvo sulipdytos labai skubiai, ir ideologijos, paprastai vienijančios partijos narius, trūko. Jeigu „Tautos priskėlimo“ partiją vienijo A. Valinskas, tai „Laisvės“ partiją apjungia viena idėja, greičiau pavadintina noru: laisvai rūkyti „žolę“ ir laisvai, tai yra, partnerystėje, užsiiminėti seksu. 

Parašyčiau dar suprantamiau, bet vidinis cenzorius neleidžia.     

Apie „žolę“ tik puse lūpų šnekama. Partnerystės įstatymas, kuris – taip žadėjo šaukliai į „Laisvę“ – turėjo būti priimtas per 100 dienų (oi, kaip kai kam kai kur spirga), irgi stringa. Tad tie, kurie atėjo į Seimą apsirūkę, jau dairosi, kur čia sprukti, kas čia daugiau pasiūlys. „Laisvės“ partijos šlovės valanda, gaila ar ne, bet jau praėjo, ir tie, kurie šį kartą už ją balsavo, kitą kartą gerai pagalvos, kaip elgtis.

Aišku, atsiras besidžiaugiančių, kai šitos valdžios nutarimai pradės strigti, o tai atsitiks, jeigu (kai) dalis „Laisvės“ partijos seimūnų spruks į krūmus. Žmonėms naudos iš to nebus, bet argi kada žmonės, blogo valdžiai linkėdami, tikisi, kad tas blogumas ant jų apsivers?

O čia dar pandemija. „Liaudies“ balsą išgirdusi valdžia pradėjo karantino atlaisvinimus. Vadinasi, bus ir trečioji banga. Jeigu suskiepyti pavyks, gal tuo ir baigsis. Nes sulaukti devintosios bangos valstybei būtų tragedija. 

15min.lt koliažas 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje