Skip to content

Apie migrantus, šilumos tinklus ir sprogusį apkaltos burbulą

MI informacija

Rugpjūčio 19 d. rajono Tarybos nuotolinis posėdis (nors buvo reikalauta gyvo posėdžio) prasidėjo migrantų tema. Dalyvavo svečiai: Vilniaus pasienio rinktinės vadas Darius Škarnulis, vidaus reikalų viceministrė Sigita Ščiajevienė bei šios ministerijos kanclerė Jovita Petkuvienė. Jie supažindino su situacija pasienyje, kuri ir taip žinoma iš žiniasklaidos. Mūsų rajone praėjusį ketvirtadienį gyveno 306 migrantai: Linkmenyse – 65, Kazitiškyje – 123, Pūškų pasienio užkardoje – 64 ir Tverečiaus pasienio užkardoje – 54 nelegalai. Pūškose ir Tverečiuje 18 serga kovidu. Tarsi lenktyniaudami, svečiai gyrė ir dėkojo rajono savivaldybei ir merui už aktyvią veiklą, sprendžiant migrantų problemas. Ir tuo demaskavo mero dejones (kalbas Didžiasalyje), kad jis nenorėjo ir nenori priimti migrantų, bet jį spaudė Vilnius, grasino nepaprastąja padėtimi, kurią įvedus gali paleisti ir jį, ir rajono tarybą. O pasirodo, meras dieną naktį savanorystės pagrindais pats stengiasi dirbti migrantų naudai.

Viešame eteryje meras nesusilaikė ir nuo šmeižto, pareiškė, kad J. Baltakis, Didžiasalyje organizuodamas susitikimą su gyventojais, esą juos ragino priešintis valdžiai. Ar kur nors buvo taip pasakyta ar parašyta? Kai pasklidus žiniai apie ketinimą Didžiasalyje įrengti 1500 vietų migrantų stovyklą rajono valdžia ir meras vengė ar delsė susitikti su žmonėmis, „Mūsų Ignalina“ ir pakvietė susirinkti ir pareikšti savo pilietinę poziciją šiuo klausimu. Žmonės susirinko ir pareiškė. Ar kas nors girdėjo iš J. Baltakio lūpų raginimą priešintis ar kokią nors kitokią antivalstybinę agitaciją?

Posėdžio pabaigoje vėl grįžta prie nelegalių migrantų klausimo. Meras daugiau nei pusę valandos Tarybos nariams pasakojo savo patirtį ir bėdas, dirbant su nelegaliais migrantais, nors viską apie tai posėdžio pradžioje papasakojo svečiai iš Vidaus reikalų ministerijos. Meras guodėsi, kad tenka net naktimis skambinti į Vilnių, spręsti maitinimo, migrantų vaikų ugdymo klausimus ir kt. Bet kažkodėl kaimyniniai rajonai tokių bėdų ir nelegalių migrantų neturi. Atrodo, mūsų meras susirado sau įdomią veiklos sritį. Kad taip jam rūpėtų mūsų rajono gyventojų reikalai! Meras visur tikina gyventojus, kad pasielgė teisingai ir gaus iš Vyriausybės daug investicijų rajonui. Opozicijos paklaustas, kiek ir kur investicijoms milijonų bus skirta,  atsakė, kad nieko aiškaus nėra, tik pažadai.

Svarstyti du klausimai, susiję su AB Ignalinos šilumos tinklais. Savivaldybė investavo į šią įmonę 150 000 eurų, o iki metų pabaigos planuojama dar tiek pat. Skirti pinigus savivaldybė gali padarytoms investicijoms padengti, o tokių, kaip žinia, pastaraisiais metais nebuvo. Taigi ir pinigų skyrimo teisėtumas Taryboje yra abejotinas. Pastaruosius porą metų mūsų valdantieji vis skelbė apie pigiai perkamą kurą, gerą vadybą įmonėje. Kyla klausimas – kodėl tuomet rezultatai tokie prasti? Per 2020 m. įmonė patyrė apie 250 000 eurų nuostolio. Ko norėti, jei per dvejus metus net nusidėvėjusio katilo pakeisti nepavyksta. O galiausiai, kaip patvirtino įmonės l. e. p. direktorius A. Jatulis, dėl procedūrinių pažeidimų, ieškant rangovų katilui pakeisti, reikalai persikėlė į teismą, kurio posėdis numatomas rugsėjo 1 d. Taigi katilo šiemet, tikriausiai, neturėsime.

Prasti reikalai įmonėje ir su valdymu. Išaiškėjo, kad įmonė apie gerą pusmetį neturi veikiančios valdybos. Tarybos sprendimu, savivaldybės administracijos direktorė paskirta į atrankos komisiją nepriklausomam valdybos nariui išrinkti. Tikėkimės, kad valdyba bus suformuota. Be to, įmonės direktorius daugiau nei metai eina laikinai šias pareigas. Taigi, kokių rezultatų mes tikimės? Ar gali būti jie geri?

Šiame posėdyje visi (ir YouTube žiūrovai) laukė 18 darbotvarkės klausimo, kai turėjo būti sprendžiama, ar kreiptis į Vyriausiąjį administracinį teismą, kad šis išaiškintų, ar J. Baltakis sulaužė Tarybos nario priesaiką. Jau ne kartą rašyta, kad ši taip vadinama apkalta yra grynai politinė, norint eilinį kartą „įkąsti“ savo oponentui. Apkalta išgrynino daugybę nuotolinių posėdžių organizavimo pažeidimų, šios sistemos netobulumų, savivaldybės Statuto nepaisymo atvejų ir kitų nuodėmių, kad J. Baltakio pražanga (protestuojant prieš daugumos savivalę opozicijos atžvilgiu pasakęs, kad posėdyje (vasario 25 d.) daugiau nedalyvaus ir nebalsuos, vienu principiniu klausimu balsavo) – tai tik musė ant dramblio nugaros. Bent kiek prakutusiam juristui buvo aišku, kad teismą apkaltos organizatoriai šimtu procentų pralaimės, tikėtina, teismas net ieškinio nepriims nagrinėti. Kilo prieštaravimų net valdančiojoje koalicijoje ir bent du jos nariai buvo prieš apkaltą. Tai pagaliau suprato ir meras su savo šalininkais, kad apkalta – muilo burbulas, tad posėdžio pradžioje pareiškė, kad 18 klausimą administracija atsiima. Esą apkaltos komisijos (trijų jos narių) sukurpta išvada, kurioje nemažai feikinių teiginių, bus paskelbta spaudoje visuomenės teismui. Galimai ta spauda – teisto už grasinimą nužudyt savo buvusią žmoną ir vaikus bei alimentų nemokėjimą V. Ridiko „Ignalinos diena“. Kad visuomenei būtų lengviau apsispręsti dėl nuosprendžio J. Baltakiui, „Mūsų Ignalinoje“ bus pateikta atitinkama teisinga ir neiškraipyta „apkaltos“ medžiaga.

MI ir grupės rajono tarybos opozicijos narių inf.

BNS nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje