Skip to content

Kol gerumas nesuvaidintas

Anksčiau, būdavo, svarbiausios žinios apie kovidą. Kai tik jis prasidėjo, toks Veryga kasdien per radiją ir televiziją šnekėdavo. Būdavo, skaitai, kiek susirgo, kiek mirė… O dabar – atsidarai kokį portalą ir ieškai ramesnių žinių – ką nors apie kovidą pasiskaityti…

Paaiškėjo, kad pasaulis kur kas tragiškesnis, ir mirtys užklumpa tuos, kuriems, rodos, gyventi ir gyventi. 

Ir dar paaiškėjo, kad žmonės apskritai yra geresni, negu manėme, ir skiria nuo karo bėgančius pabėgėlius nuo tų, kurie migrantais tampa vien todėl, kad užsinorėjo geresnio gyvenimo. Kaip sakoma, visko ant lėkštutės. Kurią paskui, beje, galima pridergti ir bet kur nusviesti.

Žmonės, turintys vietos, priima pabėgėlius, ir kažkaip negirdėjau, kad kas nors kokių nors lengvatų ar nuolaidų prašytų. Tiesa, būkim sąžiningi, ne visi priima. 

Štai Delfi rašo, kad LNK domėjosi, ar pirmoji šalies pora svarsto į savo namus priimti nuo karo bėgančius ukrainiečius. 

Ką gi atsakė pirmoji ponia? „Mes dirbame labai intensyviai diplomatiniame lygmenyje, labai daug darome organizacinių dalykų, kurie atima labai daug laiko ir iš tikrųjų reikalauja viso dėmesio. Tai tie dalykai, kurie leidžia išspręsti daug didesnes problemas“.

Ar supratote, kad mes, pirmoji ponia, dirba diplomatiniame lygmenyje? Kad mes, pirmoji ponia, daro daug organizacinių dalykų? Krūvelę padaryti – čia dar suprasčiau, bet kaip čia galima, lietuviškai sakant, padaryti organizacinį dalyką?..  

Kadaise jau rašiau, kad jeigu kokioje nors Amerikoje, pas tuos prakeiktus imperialistus, jeigu kas pamiršo, kaip anksčiau buvo sakoma, išrinktasis prezidentas būtų atsisakęs persikelti į Baltuosius rūmus, tauta jo nebūtų supratusi, o žurnališiai – gyvą suėdę. O pas mus dabartinio prezidento namelis regioniniame parke, matyt, geresnis už kokio nors Trampo dangoraižį. Trampas į Baltuosius rūmus buvo persikėlęs, o mūsiškiam prezidentui Turniškės per prastos.

Tiesa, mūsiškis sakė, kad jo stikliniame namelyje oficialius užsienio svečius priimti galima, o Turniškėse, žinote, ne tas lygis. Gal kas girdėjo, kiek pas G. Nausėdą namuose užsienio svečių lankėsi? Ir ko jie pas jį nesisvečiuoja? Gal per prastas namas? Apie šeimininką nešneku, šeimininkas, žinote, neliečiamas.

O būtų į Turniškes persikėlęs, dabar savo namą galėtų ukrainiečiams užleisti. Bet čia iš tos operos: kas būtų, jeigu būtų… O kas būtų, jeigu pirmoji ponia pasiūlytų ukrainiečius Turniškėse apgyvendinti?

Netiesa būtų, jeigu sakyčiau, kad niekas iš pabėgėlių uždirbti nenori. Jau pasigirsta balsų, kad reikėtų lengvatų įdarbinančiam verslui, lengvatų verslininkams, kurie padeda… Verslininkai iki šiol nerasdavo norinčių dirbti, nes pas mus geroji valdžia visais laikais bedarbius nedirbančius išlaikė, o dabar, kai darbininkų atsirado, dar jiems lengvatų reikia?

Trisdešimt metų išlaikė, kad ko nepamanytumėte, nes ana valdžia negera buvo, veltėdžius veltėdžiais vadindavo, ir tai yra negerai, nes viskas, kas buvo anais laikais, yra negerai. Jeigu jūs vyrą ar žmoną iš anų laikų turite, tai žinokite, kad jis (ji) irgi ne toks (tokia) kokybiška, kaip būtų, jeigu susirastum dabar.

Bet aš ne apie valdžią. Jokia valdžia gerumo neišmokys. Tad nenuostabu, kad kai kas jau taip nusiteikę, kad už gerumą galima jei ne pinigų, tai bent lengvatų reikalauti. Belieka tikėtis, kad žmonėms neįkyrės globoti savo artimą – čia jau kažkas religinio, o pas mus, žinia, bažnyčia atskirta nuo valstybės. Kad žmonės nepripras prie karo, kuris vis dėlto kažkur ne pas mus, o toliau. Kad nenusibos gerumas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje