Skip to content

Oro balionas virš Senojo Daugėliškio

Romutis MATKEVIČIUS (MATUSA)

Šiemet gegužės 20 d. „Mūsų Ignalina“ išspausdino Daugėliškio krašto bendruomenės informaciją. Joje pranešama, kad š. m. rugsėjo 24 d. bus organizuotas renginys, kuriame bus paminėtas vienas įvykis. Garbė bendruomenei už šią gražią iniciatyvą. Informacijoje rašoma: „Šiais metais sukanka 90 metų, kai netoli Pajurgiškės kaimo (N. Daugėliškio sen.) nusileido garsių Gordon Bennett oro balionų lenktynių dalyviai, amerikiečiai Thomas G. W. Settle ir Winfield Bushnell. 1932 m. rugsėjo 25 d. pakilę iš Bazelio Šveicarijoje, jie per 41 val. 20 min. nuskrido 1550 km ir pasiekė pasaulio rekordą“. 

Oreivių nusileidimo vieta Lenkijos kariniame žemėlapyje
Oreivių nusileidimo vieta Lenkijos kariniame žemėlapyje

Teko domėtis šiuo įvykiu, tad apie viską iš eilės. Dar prie 50 metų viename susitikime su žinomu žurnalistu Leonardu Grudzinsku, jo uošvis Kazimieras Čibiras užsiminė apie šį įvykį. Prieš maždaug 20 metų užrašiau kelių kaimo gyventojų (Vytauto Baušio, Cecilijos Martinkėnienės ir kt.) pasakojimus apie šį įvykį. Sugedus kompiuteriui, dalis pasakojimų neišliko, be to, kai kuriuos šio įvykio papasakotus aspektus gerai prisimenu. 

Plano dalis, kurioje atžymėta nusileidimo vieta
Plano dalis, kurioje atžymėta nusileidimo vieta

Pati baliono nusileidimo vieta pateikiama įvairiai. Švenčionių apskrityje, tarp Mikalavo ir Pajurgiškės ir pagaliau prie Pajurgiškės. Paskutinis tvirtinimas atsirado todėl, kad kažkas nusprendė jau 60-taisiais ar 70-taisiais praėjusio amžiaus metais, kad balionas nusileido vietoje, kuri vadinama „duobėmis“, ir yra prie pat dabartinės Pajurgiškės. Noriu pasakyti, kad ši vieta visada priklausė Senojo Daugėliškio kaimui. 1932 m. bet koks nusileidimas šioje vietoje buvo neįmanomas. Reikalas tas, kad čia dirbo Kaco plytinė ir teritorija buvo išrausta grioviais ir apstatyta laikinomis pašiūrėmis plytų saugojimui ir kitais pastatais. Antra, 1932 m. ši vieta netgi buvo toliau nuo tuometinio neišskirstyto į vienkiemius Pajurgiškės kaimo. Kuo gilyn į mišką, tuo daugiau medžių. 1932 m. lapkričio 20 d. Amerikos laikraštyje „The Sunday Star“ išspausdintoje žinutėje „Settle Credited With Flight of 961 Miles in Final Check“ nurodoma, kad balionas „US Navy“ nusileido Vasiuliuose. Tais pat metais lenkai ir šveicarai nurodo, kad oreiviai nusileido Daugėliškyje. Pateikusiems informaciją nebuvo taip svarbu Naujajame ar Senajame Daugėliškyje jis nusileido. 1932 m. varžybų plane yra taip pat pažymėtos visų oro balionų nusileidimo vietos. Planas nėra tikslus, bet lenkai sudarė šį planelį, nes pirmą kartą tais metais dalyvavo varžybose ir du lenkų balionai. 

1932 m. Senajame Daugėliškyje nusileidę amerikiečiai Thomas G. W. Settle ir Winfield Bushnell
1932 m. Senajame Daugėliškyje nusileidę amerikiečiai Thomas G. W. Settle ir Winfield Bushnell

Tiesa, paties nusileidimo momento iš kaimiečių, pagal pasakojimus, atrodo, niekas nematė. Oreiviai startavo Bazelyje 16 val. ir kiekvienas balionas startavo kas 3 minutės. Pagal užfiksuotą skrydžio laiką, oreiviai turėjo nusileisti apie 10 val. ryto. Tai nurodė ir šio įvykio liudininkai. 

Išlikusi sodybos, į kurią atėjo oreiviai, namo dalis dabar.
Išlikusi sodybos, į kurią atėjo oreiviai, namo dalis dabar.

Pagal pasakojimus, balionas nusileido „Plentaukoje“, šlapioje pievoje, priklausančioje Senajam Daugėliškiui ir sulaukę ryto, vyrai per kalnelį tiesiu taikymu atėjo į Justino ir Anupro Matkevičių sodybą. Pasakojama, kad vyrai kalbėjo nesuprantama kalba. Buvęs carinės Rusijos armijos karininkas Anupras Matkevičius mokėjo rusų, lenkų ir žydų jidiš kalbas. Suprato ir vokiškai. Tai padėjo ir pagal prašymą oreiviai buvo nuvežti į Naujojo Daugėliškio paštą. Kadangi didžioji dalis balionų, skriejusių šiaurės vakarų kryptimi, turėjo nusileisti tuometinėje Lenkijoje, tai visi pašto skyriai gavo atitinkamas instrukcijas. Oreiviams pavyko prisiskambinti, bet kur vyrai skambino niekas negalėjo pasakyti. 

Tų dienų įvykių aktyvus dalyvis Anupras Matkevičius
Tų dienų įvykių aktyvus dalyvis Anupras Matkevičius

Po to balionas ir baliono krepšys buvo pakrauti į vežimus ir pristatyti į Ignalinos geležinkelio stotį. Į klausimą, kas vežė, Cecilija Martinkėnienė atsakė, kad mūsiškiai. Ji turėjo galvoje savo brolius ir pusbrolius, Justino ir Anupro Matkevičių sūnus. 

Šios oreivių varžybos yra seniausios oro balionų varžybos pasaulyje ir prasidėjo 1906 m. Nors straipsniuose apie S. Daugėliškį ir kituose rašoma, kad jie pasiekė pasaulio rekordą, bet tai netiesa. Šių varžybų pasaulio rekordas buvo pasiektas dar 1912 m., kai prancūzai Morisas Bjeneme ir Rene Rumpelmajeris su balionu „Pikardija“, startavę Štutgarte (Vokietija), per 45 val. 42 min. nuskrido 2191 km. Amerikiečių pasiektas rezultatas tuo metu tebuvo 4 rezultatas, o šiuo metu tai jau 20. 

2020 m. kovo 10 d. Jonas Baltakis „Mūsų Ignalinoje“ rašė: „Pabandžiau „atkasti“ ką nors daugiau apie tą 1932 m. skrydį. Apie jį, ypač, kad nugalėtojų balionas nusileido Daugėliškio krašte, informacijos tik trupiniai, minimas vien toks faktas. Daugiau rašoma apie tuometį varžybų laimėtoją amerikietį Tomą Setlą, kuris, kaip rašoma angliškoje Wikipedijoje, buvo ne tik talentingas oreivis, bet ir puikus karo jūrininkas, laivyne tarnavęs 1918–1964 m., karjerą baigęs admirolo laipsnyje, dalyvavęs daugelyje jūros mūšių. Jis gimė 1895 m., mirė – 1980 m. Kartu su kitais, nustatė pasaulio pakilimo į stratosferą aukščio rekordą, buvo patyręs oro balionininkas, ilgametis dirižablių pilotas ir skrydžių instruktorius, laimėjo kelias ne tik Gordono Beneto taurės varžybas, bet ir nemažai kitų lenktynių, nustatė daugybę atstumo ir ištvermės rekordų“. 

Man atrodė šiek tiek keistokai, kai kaimiečiai apie šį įvykį pasakojo be jokios euforijos. Na, nusileido balionas ir nusileido. Tačiau patvirtino, kad vaikams ir jaunimui tai buvo netikėta šventė.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje