Skip to content

Garbė ir prestižas būti LGKŠA Jaunimo savanoriškosios tarnybos nariu 

Žilvinas KARLAS (LGKŠA Valdybos narys)

Rugpjūčio 11–15 d. Lietuvos gynybos, kultūros ir švietimo asociacijos (LGKŠA) Jaunimo savanoriškosios tarnybos narių komanda iš Ignalinos rajono iškovojo 1-ąją vietą Narvos mieste (Estija) vykusiose varžybose, kurias organizavo šios šalies gynybinės, patriotinės jaunimo organizacijos ,,Noored Kotkad“ ir „Estonian Defence Organization ,,Kodutütred“ organizacijos. 

Šios organizacijos yra giminingos LGKŠA Jaunimo savanoriškai tarnybai. „Noored Kotkad“ ir „Kodutütred“ yra Estijos Respublikos gynybos asociacijos jaunimo organizacijos, kurių misija – pasiūlyti jaunimui geriausias savirealizacijos galimybes per patriotinį ugdymą, ir savanoriškas veiklas. Šios asociacijos nariai – iniciatyvūs, ryžtingi, savarankiški, propaguoja sveiką gyvenseną. Nariais gali tapti 7–18 metų jaunuoliai. Istoriškai susiklostė, kad „Noored Kotkad“ yra skirta vaikinams, o „Kodutütred“ asociacija – merginoms.

Trijų dienų projektas pavadintas „sargybiniai“. Renginį rėmė Estijos Respublikos Vyriausybė ir ginkluotosios pajėgos. Programoje dalyvavo beveik 100 Estijos jaunuolių, taip pat buvo atstovų iš Latvijos. 

LGKŠA jaunuoliai stiprino fizinį pasirengimą, ugdė komunikacijos, viešojo kalbėjimo kompetencijas, susipažino su Estijos istorija. Turėjo puikią galimybę mokytis pirmosios medicinos pagalbos iš Estijos kariuomenės savanoriškųjų pajėgų medikų ir Estijos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesių gelbėtojų. Estijos kariuomenės vienetai, Estijos policija supažindino su savo struktūra, naudojama įranga, buvo skirtas laikas pokalbiams ir diskusijoms apie tarnybos subtilybes, karininko karjerą Estijos kariuomenėje. Jaunuoliai turėjo puikią progą tobulinti užsienio kalbas. Taip pat buvo aplankė Nacionalinis Estijos muziejus Tartu mieste ir didingą istorinę Narvos tvirtovę.

Varžybas sudarė 11 rungčių. LGKŠA Ignalinos komanda pademonstravo puikias žinias gynybos politikoje ir puikiai pasirodė atlikdami praktines užduotis, taip pat išgyvenimo, topografijos, fizinio parengtumo, šaudymo, kanojos valdymo Baltijos jūroje rungtyse. Vykdydami šias užduotis Ignalinos rajono LGKŠA savanoriai nurungė 9 komandas ir iškovojo 1-ąją vietą.

Estijos jaunimo organizacijų vadovai ir organizacijų nariai neslėpė susižavėjimo LGKŠA Jaunimo savanoriškosios tarnybos komanda. „Jūsų jaunimas – ypatingos ištvermės ir pakantumo, pasitempę ir demonstruojantys pavyzdį kitiems. Esame sužavėti ir tikimės kuo greičiau sulaukti kvietimo apsilankyti Lietuvoje“, – kalbėjo varžybų organizatorius ,,Noored Kotkad“ Narvos regiono jaunimo vadas Vladislav Eglet per apdovanojimų ceremoniją. Keletas Latvijos studentų iš Rygos, besidominčių Baltijos šalių istorija ir saugumo klausimais, dar šiais metais panoro įsilieti į Ignalinos rajone veikiančios LGKŠA Jaunimo savanoriškosios tarnybos gretas.

Rugpjūčio 14 d. LGKŠA Prezidentė Ieva Čičelytė įteikė padėką Tarptautinio gynybos ir saugumo centro (angl. International Centre for Defence and Security (ICDS)) generaliniam direktoriui Dmitrijui Teparikui už indėlį į Baltijos šalių nacionalinį saugumą ir Estijos, ir Lietuvos respublikų jaunimo pilietinį ir patriotinį ugdymą. LGKŠA Jaunimo savanoriškosios tarnybos vadas Vytautas Bučelis įteikė LGKŠA medalius Vladislav Eglet (Estija) ir Jana Litvinova (Latvija) už indėlį, stiprinant Lietuvos gynybos, kultūros ir švietimo asociaciją.

LGKŠA Jaunimo savanoriškoji tarnyba pasiruošusi priimti šių organizacijų narius tolimesniam bendradarbiavimui. Dar šiais metais planuojamas atsakomasis šių organizacijų vizitas į Lietuvą, kuris pasak LGKŠA Jaunimo savanoriškosios tarnybos vado Vytauto Bučelio, bus organizuojamas Ignalinos rajone.

LGKŠA Jaunimo savanoriškoji tarnyba yra Lietuvos gynybos, kultūros ir švietimo asociacijos padalinys ir pagrindinė šio padalinio veikla vyksta Ignalinos rajone. LGKŠA Jaunimo savanoriškoji tarnyba buvo įsteigta ,,Žaibo kumštis“ asociacijos pagrindu. Šios LGKŠA Jaunimo savanoriškosios tarnybos tikslas yra ugdyti jaunus lyderius, pasirenkančius Lietuvos kariuomenės karininko arba valstybės tarnautojo kelią bei puoselėti savanoriškumo ir altruizmo dvasią.

Lietuvos gynybos, kultūros ir švietimo asociaciją prieš devynerius metus, rugpjūčio 23 d., įkūrė karininkas Jurandas Rusteika. LGKŠA misija buvo ir yra puoselėti Lietuvos tarpukario karininkijos tradicijas ir aukštąją kultūrą. Tad tapo tradicija Asociacijos įsteigimo sukaktį minėti kartu su Lietuvos kariuomenės diena.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje