Skip to content

Kodėl svarbu sekti įmonės pelno ir nuostolio ataskaitas?

MI informacija

Kodėl svarbu parengti pelno ir nuostolio ataskaitą? Pelno ir nuostolio pareiškimai yra svarbūs, nes jie padeda įvertinti verslo sėkmę, todėl vadovybė gali priimti labiau pagrįstus sprendimus. Turėdama pelno ir nuostolio ataskaitą, vadovybė gali nustatyti, kuri veikla atneša investicijų grąžą, o kuri praranda pinigus, ir atitinkamai veikti. Taip pat turėsite pateikti pelno ir nuostolio ataskaitą, jei kreipiatės dėl smulkaus verslo paskolos arba jei ieškote finansavimo iš investuotojų. Skolintojai ir investuotojai įvertins jūsų grynąsias pajamas ir veiklos pajamas pagal išlaidas, skolas ir mokesčius, kad įsitikintų, jog jūsų verslas yra gyvybingas ir vertas finansinės pagalbos.

Daugeliui įmonių taip pat įpareigoja įstatymai arba narystė asociacijoje užpildyti pelno ir nuostolio ataskaitas, todėl jos yra svarbus dokumentas, kurį reikia reguliariai kurti siekiant užtikrinti, kad būtų laikomasi teisės aktų.

Kokie yra pelno ir nuostolio ataskaitos komponentai?

Pirmas dalykas, kuris paprastai rodomas pelno ir nuostolio ataskaitoje, yra bendros pajamos, kurios yra bendrosios įmonės pajamos per tam tikrą laikotarpį. Tai gali būti padalinta pagal svetaines įmonėms, turinčioms kelias vietoves. Be to, pelno ir nuostolio ataskaita paprastai apima bendrą parduotų prekių kainą, kuri atimama iš pajamų, siekiant nustatyti veiklos pajamas. Į bendrą prekių kainą ir  veiklos išlaidas gali būti įtrauktos atsargos, darbo užmokestis, profesiniai mokesčiai ir kitos įmonės veiklai reikalingos išlaidos. Paprastai tai nurodoma pelno ir nuostolio ataskaitoje. Tada visos ne veiklos sąnaudos, tokios kaip paskolų palūkanos ar mokesčiai, atimamos iš veiklos pajamų, siekiant nustatyti grynąsias pajamas arba grynąjį pelną. Šios išlaidos pelno ir nuostolio ataskaitoje yra atskirtos, kad būtų galima jas palyginti su sąnaudomis, kurios yra tiesiogiai susijusios su pardavimu ir pajamomis, taip pat kad būtų lengviau nustatyti mokesčių atskaitymus.

Pelno ir nuostolio ataskaita paprastai parengiama maždaug mokestinio laikotarpio metu, tačiau jis gali būti naudojamas keliais kitais atvejais, pavyzdžiui, siekiant informuoti įmonės savininką, darbuotojus ir akcininkus apie įmonės veiklą, užtikrinti finansavimą arba kaip pajamų įrodymą, jei verslas parduodamas.

Kas rengia pelno nuostolių ataskaita ?

Dauguma įmonių savininkų samdo buhalterį, kad užpildytų ataskaitą, o tai patartina, nes specialistai turi patirties, kad užtikrintų, jog viskas būtų tiksliai parengta. Jei daugiau dėmesio skiriate kitiems savo verslo aspektams, visiškai priimtina samdyti išorės ekspertą, kuris sudarytų jūsų verslo pelno ir nuostolio ataskaitą.

Verslo paskola

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje