Skip to content

Efektyvūs būdai, kaip valyti batus

MI informacija

Įsigiję naujus batus, tikimės, kad jie bus kokybiški ir kuo ilgesnį laikotarpį atrodys tarsi ką tik įsigyti. Šis aspektas priklauso ne tik nuo jų patikimumo, bet ir nuo mūsų priežiūros. Tam tikri batų valymo niuansai skiriasi nuo jų gamybos medžiagos – šį kartą aptarėme dažniausiai sutinkamų apavų tipų priežiūros aspektus, kuriuos turėtumėte įsidėmėti.

Odiniai batai

Nepriklausomai nuo to, ar batai bus natūralios, ar dirbtinės odos, jų priežiūra bus ganėtinai panaši. Tokią avalynę po kiekvieno avėjimo reikėtų nuvalyti drėgna šluoste ar batų valymo kempine, o jeigu ant jų yra pridžiūvusio purvo, rinkitės minkštų šerių šepetį. Šiuos apavus visuomet reikia valyti švelniai, o džiovinimas turi būti visiškai natūralus. Kas keletą savaičių pravartu panaudoti batų kremą, o žiemos metu besikaupiančias druskas galima šalinti su vandens ir acto tirpalu. Lygiomis dalimis sumaišę šiuos skysčius, sudrėkinkite juos minkšta šluoste, ja patrinkite batų paviršių ir palikite išdžiūti.

Guminė avalynė

Šių batų priežiūra priklausys nuo to, ar jie sausi, ar drėgni. Antruoju atveju batus išdžiovinsite į juos pridėję senų laikraščių – priklausomai nuo drėgmės lygio, juos gali tekti kelis kartus pakeisti. Svarbiausia, kad neleistumėte įsigerti purvui ir kuo greičiau jį nuplautumėte, kadangi įsisenėjusios dėmes gali pažeisti šią medžiagą. Sausus guminius batus galima apšlakstyti kepimo soda – įtrinkite ją į pamušą, siūles ir palikite pastovėti nakčiai. Taip pavyks atsikratyti nemalonių aromatų. Tiesa, šiam tikslui galima naudoti ir specialiai kvapų naikinimui skirtas priemones, kurios dažnai yra skirtos sportiniams bateliams.

Medžiaginiai bateliai

Dažniausiai šiam tipui priskiriama sportinė avalynė, pavyzdžiui, futbolo bateliai, tačiau galima rasti ir kitų apavų. Tačiau nepriklausomai nuo tipo, medžiaginių batų valymui dažniausiai pasirenkami purškikliai, putos, kempinėlės ar kitos priemonės, kurias galima lengvai paskirstyti. Tiesa, prieš naudojant jas, nuo batų paviršiaus reikia pašalinti visus nešvarumus. Tokie batai dažnai yra skalbiami skalbimo mašinoje, tačiau nesuklysite, jei pasidomėsite, ką tokiu atveju rekomenduoja jų gamintojai. Pavyzdžiui, jeigu apavai turi odinį padą, skalbimo metu galima jį negrįžtamai pažeisti, tad tokiais atvejais verčiau nerizikuoti ir pasirinkti kitą jų valymo būdą.

Zomšiniai apavai

Turėdami zomšinius batus, turėtumėte pasistengti išlaikyti sausą jų paviršių, o po pasivaikščiojimo visuomet reikėtų nuvalyti paviršiaus nešvarumus – geriausia naudoti minkštų šerių šepetėlį. Valant reikėtų laikytis vienos krypties, kad išsaugotumėte spalvos nuoseklumą. Jei pastebėsite įbrėžimus, juos nuvalysite trintuku, o po to – šepetėliu. Tuo tarpu riebalus bus galima pašalinti naudojant kūdikių pudrą arba kukurūzų krakmolą. Užtepkite šiuos produktus ant batų, palaikykite maždaug valandą ir nuvalykite šepetėliu. Nuvalius zomšinius batus, juos patariama apipurkšti specialia priemone, saugančia juos nuo nusidėvėjimo.

Avalynė iš avikailio

Prižiūrint tokią avalynę, svarbu priemonių netepti tiesiai ant jos paviršiaus – tam reikia pasitelkti kempinę arba šluostę. Vandens dėmes galima pašalinti trinant batus vienas į kitą, įprastam valymui galėsite naudoti avalynės trintuką, o jeigu dėmės didesnės, santykiu 2:1 sumaišykite šalto vandens ir acto tirpalą. Itin riebioms dėmėms galima naudoti aukščiau minėtą kūdikio pudrą, o jeigu tenka susidurti su nemaloniu aromatu, į batų vidų reikėtų įdėti sodos ir kukurūzų krakmolo mišinį, sumaišytą lygiomis dalimis. Palikite jį per naktį ir tuomet gerai iškratykite.

Atsižvelgę į šiuos patarimus, ne tik užtikrinsite batų švarą, bet ir lengviau nuspręsite, kokius apavus Jums reikėtų rinktis. Platus jų pasirinkimas pateikiamas Pigu.lt el. parduotuvėje – spauskite čia, jei norite apžiūrėti laisvalaikiui skirtus batus.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje