Skip to content

Susitikimas su Dūkšto gyventojais

Lina KOVALEVSKIENĖ (www.ignalina.lt)

Spalio 4 d. Dūkšte lankėsi ir su gyventojais susitiko Ignalinos rajono savivaldybės meras Laimutis Ragaišis, savivaldybės administracijos direktorius Vidas Kreivėnas ir SĮ „Kompata“ direktorė Rasa Šatienė bei vyresnioji pardavimų vadybininkė Iveta Lukijanskienė. „Kompatos“ darbuotojai šiuo metu daug dėmesio skiria informavimui apie atliekų išvežimą ir rūšiavimą, lankosi seniūnijose. Kiekvienas seniūnas ar bendruomenė gali kreiptis dėl tokio susitikimo organizavimo. Savivaldybės vadovai atvyko kartu, nes prisikaupė klausimų, kuriuos kelia Dūkšto gyventojai, norėta gyvai pabendrauti ir į juos atsakyti. Susitikime dalyvavo Dūkšto seniūnas Antanas Šakalys, savivaldybės tarybos narė Jūratė Rudokienė. 

,,Kompata“ direktorė Rasa Šatienė sakė taip pat sulaukianti daug klausimų, nes šiuo metu įmonėje vykdoma stebėsena, organizuojant antrinių atliekų išvežimą. Vėliau bus sudaryti grafikai, todėl gyventojų prašyta supratingumo ir dėkota už kantrybę. Stiklą planuojama vežti kartą per ketvirtį, plastiką, popierių – kartą per mėnesį. Iki lapkričio 15 dienos bus pastatyti konteineriai tekstilei. Apgailestauta, kad dėl padidėjusių atlyginimų ir sąnaudų kurui nuo rugpjūčio 1 dienos teko padidinti atliekų išvežimo mokestį. Direktorė pastebėjo siekianti, kad jos kolektyvo darbuotojai gautų pakankamai gerus atlyginimus. Nuo gruodžio 1 d. planuojama atsisakyti popierinį sąskaitų. Internetu nesinaudojantiems gyventojams bus išduotos specialios kortelės. 

Iveta Lukijanskienė priminė, kaip rūšiuoti atliekas ir pastebėjo, kad pirkdami prekes, mes jau sumokam už pakuotę. Rūšiuojant nebūtina labai švariai išplauti pakuočių, svarbu, kad jose nebūtų maisto likučių, skysčių. Plastikinės pakuotės dažnai pažymimos ženklais PET, HDPE, LDPE, PP. Rūšiavimo tikslas – kuo daugiau atliekų atiduoti perdirbimui. Gyventojams palikti lankstukai su rūšiavimo informacija. Atsakyta į klausimą, ko negalima mesti į plastiko ir stiklo konteinerius. 

Savivaldybės meras Laimutis Ragaišis kvietė pasistengti, sužinoti, ko nežinome, ir pasidžiaugti, kad mes tikrai sugebame tvarkytis, o svečiai žavisi mūsų aplinkos švara. Meras apžvelgė beveik pusmečio darbo rezultatus, kalbėjo apie užsitęsusį komandos formavimą, buvusį specialistų trūkumą, pasidžiaugė, kad savivaldybė pagaliau turi architektą. Juozas Vaškevičius pradės dirbti kitą savaitę, taip pat konkursą laimėjo ir nuo spalio 9 dienos darbą pradėjo Ignalinos rajono kultūros centro direktorė Asta Sieliūnienė, daug tikimasi ir iš naujųjų Ignalinos krašto muziejaus, Turizmo informacijos centro vadovių.

Su gyventojais diskutuota apie Dūkšto mokyklos likimą. Jos patalpomis domisi Lietuvos pabėgėlių priėmimo centras. Buvusioje Linkmenų mokykloje šis centras ukrainiečiams yra rezervavęs (nuomoja) dalį patalpų. Sutartis dėl Dūkšto mokyklos kol kas nėra pasirašyta. Gyventojams išsakytas siūlymas darželio grupes iš mokyklos perkelti į Dūkšto ambulatorijos patalpas, kurios jai šiuo metu nereikalingos. Išklausytos įvairios nuomonės ir siūlymai. Patikinta, kad nei seniūnijos, nei bibliotekos niekur perkelti neplanuojama. Tokios kalbos galėjo kilti dėl jau atlikto perkėlimo Vidiškėse, kur iš labai prastos būklės, savivaldybei daug kainuojančių, iš UAB „Melekso“ nuomotų patalpų kultūros centro padalinys ir biblioteka perkelti į Vidiškių gimnaziją.

Ignalinos rajonas sparčiai senėja. Mirčių skaičius per metus viršija gimimų skaičių maždaug 300. Kalbėta apie numatomą Dūkšto senelių globos namų plėtrą, Ignalinos rajono ligoninės ir poliklinikos sujungimą, išgyventi padėsiančią finansinę paramą, taip pat planus ypač išplėsti vis labiau reikalingas slaugos ir reabilitacijos paslaugas, tam panaudojant laisvas patalpas. Šias paslaugas Ligonių kasos pakankamai gerai apmoka. Savivaldybės meras patikino, kad apie jokius atleidimus ir paslaugų sumažinimą ligoninėje negali būti nė kalbos. Priešingai, reikės daugiau darbuotojų. Buvo pateikta statistika. Pernai Ignalinos rajone užregistruota 4500 greitosios medicinos pagalbos iškvietimų, iš jų 1800 atvejai, kai ligoniniai išvežti į gydymo įstaigą, kitiems pagalba suteikta namuose. 900 ligonių atvežti į Ignalinos rajono ligoninės priėmimo skyrių, kiti 900 – į kitų miestų ligonines. 180 ligonių Ignalinos rajono ligoninėje paguldyti ilgesniam gydymui.

Gyventojai teiravosi, ar bus ištesėti pažadai dėl nemokamo vietinio susisiekimo. Meras informavo, kad tikrai taip. Skaičiai rodo, jog savivaldybė ir dabar kompensuoja didžiąją dalį šių išlaidų (350 tūkst. Eur), belieka kitais metais surasti dar 50 tūkst. eurų. „Juos turim rasti ir važiuojam nemokamai…“, – sakė meras. Jis papasakojo apie Rokiškio patirtį, ten savivaldybės vadovai buvo nuvykę ir domėjosi. Mieste pradėjus teikti nemokamas paslaugas per pirmą pusmetį važiuojančių padaugėjo 35 proc. Manoma, kad Ignalinos rajone nemokamos vietinio susiekimo paslaugos labai padidintų darbo jėgos mobilumą, padėtų žmonėms drąsiau rinktis darbo pasiūlymus ir dirbti toliau nuo gyvenamosios vietos.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje