Skip to content

Kibernetinė ataka kliudė ir mūsų rajoną

BNS informacija

Spalio 13 d. Ignalinos ,,Šaltinėlio“ mokykla, Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazija ir Didžiasalio ,,Ryto“ gimnazija gavo pranešimus, kad šios įstaigos užminuotos. Įstaigų vadovai apie tai informavo savivaldybę, policiją. Siekiant išvengti bet kokios grėsmės mokinių saugumui, ugdymo procesas buvo koreguotas. Kitą savaitę savivaldybės meras organizuoja visų rajono ugdymo įstaigų vadovų pasitarimą civilinės saugos klausimais. 

„Visuomenės, mokyklų ir darželių bendruomenių gąsdinimas, įtampos ir nesaugumo kėlimas yra nusikalstamas ir protu sunkiai suvokiamas veiksmas“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas. Ministras švietimo įstaigoms, net ir negavusioms tokių pranešimų, siūlė koreguoti ugdymo procesą. 

Kaip pranešė Valstybės saugumo departamentas (VSD), Lietuvoje platinami pranešimai apie mokyklų ir darželių užminavimą yra koordinuota ataka, kuri vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva. Tokius pranešimus gavo 140 švietimo įstaigų, panašūs incidentai vyko Latvijoje ir Estijoje. VSD ragina piliečius išlikti ramiais ir nepasiduoti provokacijoms ir pabrėžia, jog bendradarbiauja su institucijomis tiriant ataką.

Savivaldybės administracija

Lietuvoje – 750 pranešimų

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad Lietuvoje platinami pranešimai apie mokyklų ir darželių užminavimą yra koordinuota ataka, kuri vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva. Policija iš viso sulaukė 750 pranešimų apie užminuotas mokyklas ir darželius visoje Lietuvoje. Įstaigos pačios kreipėsi į policiją, nes pranešimus rusų kalba apie užminavimą gaudavo į elektroninius paštus. Panašūs incidentai šią savaitę vyko Latvijoje ir Estijoje.

„Valstybės saugumo departamento vertinimu, Lietuvoje, taip pat Latvijoje ir Estijoje, platinami grasinantys pranešimai ugdymo įstaigoms, tikėtina, yra tikslinga ir koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva, – sakė VSD atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė. Melagingais pranešimais ir panašaus pobūdžio veiksmais siekiama kelti įtampą ir paniką visuomenėje, trikdyti ir destabilizuoti institucijų darbą, didinti nepasitikėjimą. Išaugus geopolitinei įtampai, Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra nuolatiniai priešiškų valstybių informacinių-kibernetinių atakų taikiniai“, – teigė ji.

Tačiau Lietuvoje terorizmo grėsmės lygis išlieka žemas. VSD ragina piliečius išlikti ramiais, nepasiduoti provokacijoms ir pabrėžia, kad bendradarbiauja su institucijomis tiriant ataką.

xxx

2023 m. spalio 16 d. nakties metu policijoje gauti 3 elektroniniai laiškai (tekstas identiškas), kuriuose teigiama, kad įvairiuose objektuose padėti sprogmenys, kurie sprogs pirmadienį, 12.12 val. Iš viso tokie laiškai išsiųsti apie 1500 adresatų, praneša policija. Žinoma, niekas nesprogo.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje