Skip to content

Tolimi Artimieji Rytai

Arminė NORKĖ (Mažulonys)

Migrantai musulmonai Vilniuje panoro statytis mečetę. Na, „respublikinė“ žiniasklaida pranešė tiesiog „musulmonai“, bet kas nesupranta, iš kur Vilniuje ar Lietuvoje apskritai atsirado tiek musulmonų.

Viena mečetė Vilniuje jau yra, bet musulmonams norisi kitos. Ir pinigų iš valdžios neprašo, vargšai migrantai ketina pastatyti mečetę už savus. Kiek neužteks – pridės turtingos arabų šalys, tokios kaip Saudo Arabija. 

Už dyką? Nieko mainais nepaprašys? 

Kažkaip nesinori tikėti tokiu gerumu. 

Reikalas, ko gero, tas, kad po turtingesniųjų Vakarų valstybių ateina ir Lietuvos eilė. Galėtumėm džiaugtis, kad gyvename vis geriau ir tampame patrauklesni to geresnio gyvenimo ieškantiems migrantams. Tik va, pastaruoju tas turtingasis pasaulis vis garsiau pradėjo kalbėti apie tai, ką iš tikrųjų Vakarų civilizacijai neša ateiviai iš musulmoniškų kraštų.

Ramioji ir taikioji Švedija galų gale pamatė, kad kai kuriuose jos miestuose į migrantų gyvenamus rajonus jau ir policija bijo įeiti. 

Prancūzai jau anksčiau galėjo pamatyti, kaip „darbo liaudies“ protestais naudojasi migrantai – būtent jie „protestuodami“ degino automobilius, plėšė parduotuves. Nematė, nenorėjo matyti. Kol migrantų sūnus nepapjovė mokytojo. Tada prisiminė, kad kai kas patyliukais perspėdavo – kitatikių integracija žlugo.

Vokietijoje migrantus labai mylėjo dabar jau buvusi kanclerė Angela Merkel. Irgi kalbėjo vos ne apie asimiliaciją. Dabar darosi aišku, kad įmanoma tik priešinga asimiliacija: vokiečiams tapti musulmonais.

Ir visas tas praregėjimas turtinguosius Vakarus aplankė tik dabar, po dar vieno konflikto Artimuosiuose Rytuose. Tiksliau, tas konfliktas ne naujas, o seno tąsa. Ką darysi, bet Vakarams reikia sukrėtimų, kad jie bent vieną akį iš sotaus miego pravertų. Įspėjimai? 

Kaip buvo tyčiojamasi iš Baltijos valstybių, kai jos perspėdavo apie Rusijos grėsmę. Prireikė Ukrainos? 

O kaip buvo barama ta pati Lietuva, siena atsitverianti nuo migrantų?

Mečetę Vilniuje musulmonai pasirengę pastatyti su rėmėjų pagalba. Pinigų bus. O iš kur gauna pinigus visi tie migrantų globėjai, Lietuvoje – nevyriausybinės organizacijos (na, pas mus nevyriausybinėms organizacijoms pinigai kapsi iš biudžeto – ta pati Vyriausybė jas išlaiko), Vakarų Europoje – įvairios migrantus gelbstinčios grupės.

Dar sekmadienį per „Euronews“ žiūrėjau, kaip Viduržemio jūroje tokie geradariai gelbsti migrantams. Tam skirtas laivas, pats nepigus ir dar aprūpintas šiuolaikine paieškos įranga, ieško jūroje iš Afrikos atplaukiančių migrantų laivelių ir pargabena juos į Europą. 

Ne atgal į Afriką veža, į Europą. 

O iš kur pinigai – juk reikia mokėti už tokių laivų nuomą ar net įsigijimą, reikia mokėti ir „savanoriams“, „pašventusiems“ savo gyvenimą tokiam kilniam tikslui – gelbėti žmones, kurie visi bėga nuo kažkokio politinio persekiojimo. 

Tik kažkodėl gyvenimui ieško kuo turtingesnės šalies, kurioje galėtų gyventi iš pašalpų.

Beje, gal neįdėmiai seku tuos įvykius, bet negirdėjau, kad migrantams kas nors būtų pasiūlęs savo butą – nei Lietuvoje, nei kur kitur. 

Taip, buvo Lietuvoje vienas toks europarlamentaras, kuris priėmė keletą migrantų į savo sodo namelį ir džiaugėsi, kad šie tvirtai įsikūrė Lietuvoje – net bulvių pasisodino. 

Paskui gal tyliai džiaugėsi, kad nenukasė – jam paliko, o patys movė geresnio gyvenimo ieškoti, kur net bulvių patiems sodinti nereikia.

Vilniuje migrantai jaučiasi puikiai. Nemoka lietuviškai – ne bėda. Vienos taksi firmos vadovai, „reaguodami“ į pasipiktinusių keleivių, negalinčių susikalbėti su vairuotojais, skundus, nutarė savo vairuotojus suskirstyti į dvi grupes. Nemoki arabiškai, nori susikalbėti lietuviškai? Mokėk brangiau. 

Sakyčiau, idiotizmas, Lietuvoje, norėdamas lietuviškai – valstybine kalba – susikalbėti, turi mokėti brangiau. Bet gal toks idiotizmas simbolizuoja tautų draugystę – iš anų gerų laikų atkeliavusią sąvoką?

Kai Valstybinės lietuvių kalbos inspekcijos viršininkas pareiškė, kad užsieniečiai, dirbantys su žmonėmis, privalo išmokti lietuviškai, ir tai liečia visus, tarp jų ir ukrainiečius, „kilo pasipiktinimo banga“. 

Kultūros ministras, žinoma, reaguodamas į liaudies pasipiktinimą, sukūrė kažkokią komisiją ir pasiūlė „prasižengėliui“ trauktis. Šis ne tik nesutiko, bet dar ir pareiškė, kad lietuviškai turi mokėti ir atvykėliai iš pietinių valstybių. Vėl siūlymas trauktis, vėl komisija…

Beje, toje taksi firmoje ne tik už lietuviškai kalbančius taksistus reikia brangiau susimokėti. Užsakysi kalbantį lietuviškai – atvažiuos mokantis tik angliškai. Matote, Lietuvoje visi privalo mokėti angliškai.

Dar taip neseniai Lietuvoje visi privalėjo mokėti rusiškai.

Kol valdžioje turime tokius lietuvių kalbos mylėtojus ir puoselėtojus, taip suprantančius kultūrą, tol galime tikėtis, kad bus ir mečečių, ir migrantų musulmonų rajonų, kaip kokioje nors Švedijoje ar Prancūzijoje. Prasidės integracija, ir paaiškės, kad Artimieji Rytai visai ne taip toli nuo mūsų, kaip atrodo. Konfliktų ne tik iš Rusijos, bet ir iš Pietų, iš Afrikos galime sulaukti.

15 min.lt nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje