Skip to content

Iš įvykių suvestinių…

Parengė Jonas BALTAKIS

Pasieniečiai išbaidė į Lietuvą lindusius migrantus

Šeštadienį iš Baltarusijos pusės prišokę du asmenys bandė sugadinti Lietuvos pusėje įrengtą fizinį barjerą. Jie atsivedė 10 neteisėtų migrantų (nuotr.), kuriuos norėjo neteisėtai suleisti į Lietuvą. Pūškų užkardos pasieniečiai reagavo greitai, todėl nė vienas atėjūnas į šalį nelegaliai nepateko.Neabejojama, kad šį incidentą organizavo Baltarusijos pareigūnai, nuolat bandantys tokiais būdais organizuoti neteisėtų migrantų patekimą iš savo šalies į kaimynines ES valstybes. Jie vilkėjo maskuojančius drabužius, veidus dengė kaukėmis. Prišokę prie valstybės sienos Lietuvos pusėje įrengto fizinio barjero, įtariama, metalo žirklėmis abu vyrai ėmė kirpti ant žemės patiestą koncertinos ritinį, vėliau – apsauginę tvorą.

Informacija iš Pūškų užkardoje esančio stebėjimo centro iškart buvo perduota arčiausiai patruliavusiems VSAT pareigūnams. Kol jie greitai skubėjo į įvykio vietą, vandalai pasikvietė netoliese lūkuriavusius atsivestus migrantus, o patys spruko į savo šalies gilumą. Kai pasieniečių visureigis pasirodė šioje vietoje, vienas į Lietuvą įžengti spėjęs migrantas spruko atgal, o kiti 9 net nebuvo spėję pralįsti pro baltarusių sugadintą fizinį barjerą. Visi 10 vyrų pasišalino į Baltarusijos gilumą.

Iš viso šiemet VSAT fiksavo 85 bandymus tyčia gadinti pasienyje su Baltarusija įrengtą fizinį barjerą. Pernai tokių atvejų buvo 467.

Baltarusijos režimas nuo 2021 m. vasaros rengia neteisėtos migracijos atakas siekdamas destabilizuoti padėtį Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse. Baltarusijai, talkinamai Rusijos, neteisėti migrantai buvo ir yra įrankis tam pasiekti. Patys Baltarusijos pareigūnai nuo 2021 m. vasaros aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos, organizuoja užsieniečių patekimą prie ES išorės sienos ir koordinuoja jų neteisėtą perėjimą į bendrijos teritoriją.

Nuo 2021 m. rugpjūčio 3 d., kuomet VSAT pareigūnams suteikta teisė apgręžti neleistinose vietose iš Baltarusijos bandančius sieną kirsti atėjūnus, jų Lietuvos pasieniečiai yra neįleidę 21 790.

Vengia kariuomenės

Lapkričio 7 d. Utenos apylinkės prokuratūroje gautas Lietuvos kariuomenės karo prievolės ir komplektavimo tarnybos pareiškimas dėl vyro galimai padarytos nusikalstamos veikos – šaukimo į privalomąją karo tarnybą vengimo. Ignalinos r. PK 2023-11-16 pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 314 str. 2 d.

„Sprogmuo“ AE

Lapkričio 16 d., apie 18.22 val., pranešta, kad Drūkšinių k., Ignalinos atominėje elektrinėje, padėtas sprogmuo ir po 5 val. sprogs. Atvykus PGP, pabudėta įvykio vietoje. Įvestas planas „Skydas“. Išžvalgyta teritorija, policijos pareigūnai kartu su „Aro“ pareigūnais sprogmens neaptiko. Aplinkybės tikslinamos. 00.39 val. planas „Skydas“ atšauktas. 

Smurtas

Lapkričio 18 d. vyras (gim. 1976 m.) pareiškė, kad apie 16.30 val., Ignalinoje, Geležinkelio g., neblaivus pažįstamas (gim. 1997 m.) sukėlė jam fizinį skausmą, apgadino akinius. Padaryta 502 eurų turtinė žala. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Mirtis

Lapkričio 16 d., apie 19.50 val., Kazokinėje rastas vyro (gim. 1955 m.) kūnas be išorinių smurto požymių. Pradėtas ikiteisminis tyrimas. 

VSAT nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje