Skip to content

Rengiami maisto atliekų ir tekstilės konteineriai

Lina KOVALEVSKIENĖ (www.ignalina.lt)

Šiukšlių tvarkymas ir rūšiavimas visada yra aktualus, sulaukia daug ginčų ir diskusijų. Lietuvoje artėja naujas atliekų tvarkymo etapas – nuo 2024 m. turėsime atskirai išrūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas. Gyventojai privalės jas atskirti susidarymo vietoje ir nemaišyti su kitų rūšių atliekomis.

Ignaliniečiai pastebėjo, kad mieste, prie dabar esančių atliekų surinkimo konteinerių aikštelių, vyksta darbai. Įrengiamos naujos aikštelės, kuriose bus pastatyti biologinių (maisto) atliekų ir tekstilės konteineriai. Darbus atlieka UAB Meleksas. Pagal sutartį įsipareigota juos baigti gruodžio 17 d. Nauji konteineriai atsiras ir Ignalinoje, ir seniūnijose. Savivaldybės administracija nupirko 40 vnt. maisto atliekų ir 30 vnt. tekstilės konteinerių. 

Į tekstilės atliekoms skirtą konteinerį bus galima dėti švarius drabužius, avalynę, užuolaidas, patalynę, minkštus žaislus. Tikimasi, kad tekstilės atliekos pateks ne į sąvartyną pašalinimui, o bus sutvarkomos kitais, aukštesnį prioritetą turinčiais būdais. Atskirai surenkant tekstilės atliekas sudaroma galimybė jas perduoti perdirbti, energijai gauti.

Rinkti maisto atliekoms nupirkti ir gyventojams bus dalijami specialūs kibirėliai. Kibirėlio konstrukcija užtikrina maksimalią ventiliaciją ir apsaugo nuo nemalonių kvapų sklidimo. Kaip beatrodytų keista, bet būtent į maisto atliekų konteinerį turėtų patekti daugiausia buities atliekų. Ekspertų skaičiavimu, per metus kiekvienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai sukaupia daugiau nei 400 kilogramų atliekų. Maždaug pusė jų – maisto ir kitos biologiškai skaidžios. Todėl į maisto atliekų konteinerius bus galima mesti: sugedusius vaisius ir jų likučius, bulvių, morkų ir kitų daržovių lupenas, arbatos tirščius bei pakelius, kavos tirščius ir jų popierinius filtrus, riebalais ir kitais maisto produktais suteptą popierių ir popierinius rankšluosčius. Nebus galima mesti maisto, supakuoto į stiklines ar metalines pakuotes. 

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje