Skip to content

Pirmojo Didžiojo kirčio teniso rezultatai

Pranas ZUBRICKAS

Neseniai Melburne baigėsi pirmasis stambiausias ,,Australian open“ teniso turnyras, kur antrus metus iš eilės tarp moterų nugalėjo baltarusė  A. Sabalenka, o vyrų grupėje pirmą kartą nugalėjo italas J. Sineris. Gal reikėtų pažymėti, kad trečią kartą paeiliui Melburno finalus pralaimėjo rusas D. Medvedevas. Nesimpatizuojant šalies agresorės atstovui, kol kas, realiai žiūrint, stipresnis yra rusas. Tereikėjo, kad būtų žaidžiama iš dviejų laimėtų setų, kaip žaidė moterys, ir rusas triuškinančiai, beveik sausu rezultatu, būtų laimėjęs prieš italą. Vyresnio amžiaus žaidėjams žaisti iš trijų laimėtų setų, kurie gali tęstis 4 val. ir ilgiau, fiziškai sunkiau nei jauniems. 

O jeigu nerimtai šaržuojant, tai jei tenisininkai žaistų 24 val., ko gero, laimėtų (jei mokėtų žaisti) ir mūsiškis A. Sorokinas (skaitytojai žino, kad tai superilgų bėgimų (paros) pasaulio rekordininkas ir čempionas). Ne kartą esu rašęs, kad absurdas, kai lauko tenise nekeičiamos taisyklės. Jau seniai daugelyje sporto šakų nebevyksta maratonu užsitęsiančios varžybos, kaip buvo kadaise tinklinyje ar šachmatuose. Seniai galvoju, kad taisyklėse reikia pakeitimų, kad būtų žaidžiama, pvz. pusvalandis po lygiai setų, žaidėjams paduodant ir skaičiuojant taškus kaip tiebreak‘e. Neretai, kai žaidžiama iš trijų laimėtų setų (būna, kad po mačo sportininkas vos kojas bepavelka), žaidimas užsitęsia iki 4, net 5 val., o per dieną sužaidžiama su 3–5 varžovais. Dabar atvažiuoja pulkas įvairiausio lygio žaidėjų ir po pirmo pralaimėjimo lekia medžioti pergalių (gal tiksliau – pinigų) kituose turnyruose. Kol baigiasi pagrindinis turnyras, neretai toks žaidėjas, pralošęs pirmus susitikimus, spėja sudalyvauti keliuose turnyruose. 

Stambiausiuose jų turėtų dalyvauti pajėgiausi planetos žaidėjai ir galimybę sužaisti turėtų bent 5–6 mačus, o pogrupiuose užėmę pirmąsias tris vietas, žaistų dėl pagrindinių prizų. Turėtų būti sukurtos kelios lygos, kaip ir daugumoje sporto šakų. Teniso fanai susirenka stebėti geriausių pasaulio tenisininkų žaidimą ir neretai žymiai pajėgesnis žaidėjas, kuriam tąkart nepasisekė tik vienas žaidimas, ir jis išsiunčiamas namo, o tos sensacijos autorius, paprastai, toli nenukeliauja. Pastebėjau, kad jauni žaidėjai pradžioje savo setus pralaimi prieš, sakykim, pajėgesnius varžovus, bet neretai žaidžiant 5 setus, jie laimi prieš vyresnius dėl jų nuovargio ar mini traumelių. Taip atsitiko N. Džokovičiui, iš dalies A. Zverevui ir R. Nadaliui, kuriems ilgoje kovoje ilgai išgyventi korte prieš jaunus žaidėjus yra sunku. Verta pažymėti, kad D. Medvedevas, jei neklystu, žaisdamas per visą turnyrą užtruko 24 val., o J. Sineris – tik 20 val. Pasiūlytame variante, tenisininkas žaisdamas po 0,5 val. vietoj 24 val., būtų galėjęs sužaisti teoriškai 48 mačus, na, tegul ir kokius 10–15 mačų su kitais žaidėjais. Jei neklystu, tai jau organizuojami tenisininkų mačai, kur žaidžiama taip vadinamu tiebreak‘ų skaičiavimo metodu. Gal ir mano svajonė išsipildys, nors nesu didelis lauko teniso fanas (stalo tenisas nuo vaikystės buvo ir yra arčiau dūšios).

O Lietuvoje tenisas populiarėja, vis daugiau organizuojama aukšto lygio tarptautinių varžybų, kad ir neseniai Vilniuje pasibaigęs Ukrainos ir JAV vyrų rinktinių turnyras Daviso taurei laimėti. Aišku, ukrainiečių vyrai neturėjo jokių šansų laimėti (JAV laimėjo 4:0). Jei susitiktų Ukrainos teniso moterų rinktinė prieš JAV moteris, ko gero, būtų visai kitas vaizdas. 

Mūsiškių teniso reikalai eina geryn dėka jaunų, gana perspektyvių žaidėjų. Tai V. Gaubas (366 vieta reitinge) ir E. Butvilas (636). Po peties operacijos lyg tai atsigauna ir R. Berankis (268). Jis nepraranda vilties pakovoti kelialapį į Olimpines žaidynes. Taipogi praėjusį savaitgalį mūsų rinktinė kovojo su Sakartvelu. Reikia pažymėti, kad šiuo metu Sakartvelas neturi pajėgių tenisininkų, kai nežaidžia jų garsiausias raketės meistras N. Basilašvilis, buvęs net 16-tas reitinge. Pamenu kadaise, kai šalis sovietmečiu vadinosi Gruzija, ji turėjo labai aukštos klasės tenisininkus V. Metrevelį ir T. Kakuliją. Nustebau, kad šioje Sakartvelo rinktinėje taip pat yra žaidėjas Metrevelio pavarde, gal tai garsiojo tenisininko anūkas? Mačo pradžia buvo prasta. V. Gaubas pralaimėjo pirmą susitikimą, bet situaciją gelbėjo R. Berankis. Vėliau pralaimėta žaidžiant poroje, bet pergalingai savo vienetų mačus laimėjo R. Berankis ir V. Gaubas ir lietuviai, laimėję 3:2, pateko į aukštesnę lygą. 

S. Čirbos nuotr. Lietuvos tenisininkai, 3:2 įveikę Sakartvelą ir patekę į aukštesnę lygą.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje