Skip to content

Pilietiškumo pamoka

Lina KOVALEVSKIENĖ (www.ignalina.lt)

Prisiliesti prie didžių dalykų, išgyventi talento ir kūrybos galią, pajausti pasididžiavimą savo šalimi yra tokia vertinga patirtis, ypač vaikystėje, jaunystėje, kai gyvenimo žiedas dar tik skleidžiasi, dar tik semiasi jėgos…

Lietuvos gimtadienio išvakarėse Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazija surengė Vasario 16-ajai skirtą muzikinį renginį – Pilietiškumo pamoką su operos solistu Rafailu Karpiu ir pianistu Dariumi Mažintu. Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos salėje skambėjo žinomų Lietuvos ir užsienio kompozitorių operų arijos, lietuvių kompozitorių dainos, džiaugtasi šviesiu susitikimu, laisve ir jaunyste.

Gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Dasytė pristatė svečius, projekto ,,Tūkstantmečio mokykla“ renginį ir pirmiausia pakvietė pasiklausyti gimnazisto Pijaus Valinčiaus – konkurso ,,Dainų dainelė“ dviejų turų laureato – atliekamos dainos ,,Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“.

,,Smagu šią popietę praleisti kartu su jumis. Mums tai – tarsi pasirengimas rytdienos šventei…“, – sakė Rafailas Karpis, jaunajam solistui Pijui linkėjęs sėkmės Vilniuje ir pataręs per daug nesureikšminti konkurso, nes ir jis pats kartą netapo ,,Dainų dainelės“ laureatu. Pijui linkėta visada dainuoti taip, kaip šiandien – dvasingai ir nuoširdžiai.

Karpis atliko Balio Dvariono operos ,,Dalia“, Vytauto Klovos operos ,,Pilėnai“ ištraukas, kompozitorių Stasio Šimkaus, Benjamino Gorbulskio, chorvedžio Konrado Kavecko dainas. Jis prisiminė pirmosios lietuviškos operos ,,Birutė“ autorių Miką Petrauską, savo mokytoją, Kipro Petrausko mokinį ir legendinį Lietuvos solistą Virgilijų Noreiką.

Tris Mikalojaus Konstantino Čiurlionio preliudus pianinu atlikęs Darius Mažintas sakė, kad tokiu didžiu genijumi gali didžiuotis ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis. Darius prisiminė savo kelionę į Ukrainą ir grojimą šalia sugriautų kultūros namų Irpinėje. Rafailas pasakojo apie apsilankymą Odesoje, pokalbius su savo kolega operos solistu, matytą susprogdintą nuostabaus grožio barokinę bažnyčią. Pilietiškumo pamokoje kalbėta apie laisvę ir muziką, kuri gali labai daug, ji inspiruoja, skatina žmogų keistis, kelia jo dvasią. Koncertas užbaigtas Vytauto Kernagio daina ,,Baltas paukštis“, nešančia baltą žinią apie laisvę ir džiaugsmą, primenančia, kad turime vertinti ir branginti tai, ką šiandien turime. Kartu stovėdami dainavo ir mokiniai, ir mokytojai, širdimis pajutę nenusakomą muzikos ir talento galią, šventinę nuotaiką ir bendrystę.

Autorės ir J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje