Skip to content

Gamtos ir gyvenimo pavasaris

Sigita TELYČĖNAITĖ

Kovo 26 d. Seimo II rūmų parodų galerijoje įvyks trijų Ignalinos ir Švenčionių amatininkų  – Lidos Puzyriovos, Gedimino Šatkausko ir Raimondo Žievio darbų parodos „Nuo amato iki meno“ pristatymas.

Menininkas Raimondas ŽIEVYS, jau tris dešimtmečius skleisdamas senojo kalvystės amato kultūros tradicijas, šįkart, pavasario įkvėpimo vedamas, lankytojų vertinimui atiduoda dešimtį kūrybos darbų – senesnių, stebuklingai užsilikusių dirbtuvėje, ir visai naujų.

Beveik renginio išvakarėse kalbamės su Raimondu apie kalvystės meną, įkvėpimo paieškas ir neišmatuojamas metalo plastikos gelmes.

„Kiekvienam kuriančiam žmogui įtaką daro metų laikai ir gamtos grožis. Pavasario šviesa suteikia daugiau optimizmo bei jėgų, daugiau pozityvių natų kūryboje. 

Parodoje pristatysiu visai naują skulptūrą, kurią pavadinau „Tauras“. Seniai simpatizuoju šiam gyvūnui. Man jis savotiškai geras, net kilnus. Norėdamas sukurti kuo tikroviškesnį vaizdą, ilgai dirbau prie maketo, skyriau daug laiko ir medžiagų, bet išvydęs galutinį rezultatą supratau, kad nepatinka. Teko perdaryti. Siekiau paslaptingumo, apstrakcijos. Dabar liko ne viskas atvira skubotam žvilgsniui, žiūrovui reikalinga įžvalga.

Beja, keistas sutapimas, nes prieš mėnesį pasaulį išvydo anūkėlis, irgi Tauras. Vienu metu mano gyvenime atsirado du paslaptingi kūriniai su vienodu vardu. 

Labai retai nutinka taip, kad lieka kažkokie kalvystės darbai dirbtuvėje. Paprastai visi greitai iškeliauja pas naujus savininkus, į kitokias erdves. Šįkart parodai visgi radau ir senesnių kūrinių – žvakidžių, spynų, patranką. Manau, kad užteks.

Kalvėje likau be padėjėjo, bet viliuosi, jei bus lemta, mokinys atsiras. Viskam savas metas. 

Asmeninis laikas suplanuotas tiesiog detaliai – edukaciniai kalimai, mokymai, dalyvavimas įvairiuose renginiuose. Svarbiausia, kad užtektų įkvėpimo ir jėgų“, – sako Raimondas Žievys, dabartinį laiką įvardindamas ne tik gamtos, bet ir savo gyvenimo pavasariu. 

Būdamas prisiekęs pilotas, tęsia skraidymus savadarbiu lėktuvu su kitais ANBO aviacijos entuziastų grupės nariais. Jau gegužės 18-ąją planuojamas skrydis į Latvijos sostinę Rygą, kur susirinks aviatoriai iš visų Baltijos šalių. Lietuviai, pasak Raimondo, pristatys Lietuvos aviacijos istoriją. 

Bet tai – dar tolimesni „Skraidančios kalvės“ šeimininko planai. O šiandieną mintys sukasi apie būsimą parodą ir susitikimus su lankytojais. Laukia virtinė malonių ir jaudinančių akimirkų sostinėje. Linkime Raimondui sėkmės kūrybos darbų pristatyme.

Paroda inicijuota Seimo nario Gintauto Kindurio.

Nuotraukos iš asmeninio R. Žievio albumo.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje