Skip to content

Naujajame Daugėliškyje startuoja socialinės dirbtuvės

Daugėliškio krašto bendruomenės inf.

Naujajame Daugėliškyje sekančią savaitę pradeda veiklą socialinės dirbtuvės, kuriose asmenys, turintys intelekto ar psichosocialinę negalią, lavins socialinius ir darbinius įgūdžius. Daugėliškio krašto bendruomenė, kartu su rajono savivaldybe ir Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, įgyvendina socialinį projektą „Perėjimas nuo institucinės globos prie bendruomeninių paslaugų sostinės regione, vidurio ir vakarų Lietuvos regione“. Ilgalaikis projekto tikslas – sumažinti šių asmenų socialinę atskirtį, kad jie nebepatektų į socialinės globos įstaigas ir kiek ilgiau galėtų savarankiškai gyventi jiems artimoje aplinkoje.

Ne paslaptis, kad mūsų visuomenėje asmenys, turintys įvairaus spektro intelekto ar proto negalią, dažnai yra „nematomi“ arba gyvena uždarą gyvenimą. Jiems sudėtinga savarankiškai integruotis į bendruomeninį gyvenimą, o šeimos narių rūpestis jais dažnai riboja jiems pilnaverčio gyvenimo galimybes. Todėl jau dabar kviečiame drąsiai kreiptis į mus artimuosius ar kaimynus, kurie gali pasiūlyti asmenis dalyvauti socialinių dirbtuvių veikloje. Galite kreiptis tiesiogiai į projekto vadovę Nijolę Kamarauskienę tel. 8 605 68664 arba į seniūnijų socialinius darbuotojus, kurie paruoš reikiamus dokumentus.

N. Daugėliškio mokyklos pastate įkurtose socialinėse dirbtuvėse įvairia veikla darbo dienomis užsiims 10–12 pilnamečių mūsų rajono gyventojų. Čia dirbs kvalifikuoti specialistai: socialinis darbuotojas, individualios priežiūros specialistas, prekių gamybos ar paslaugų teikimo meistras bei rinkodaros specialistas. Projektu bus siekiama ugdyti asmenų savarankiškumą ir gyvenimo bendruomenėje įgūdžius bei, atsižvelgiant į individualius poreikius, mokyti juos konkrečios darbinės veiklos. Dirbtuvėse sukuriama produkcija (gaminiai) ar paslaugos bus parduodamos šalies ir/ar užsienio šalių prekių ir paslaugų rinkoje. Šiuo metu jau esame sudarę dvi sutartis su užsakovais.

Bendruomenė, įgyvendindama projektą, sieks tvarumo: dirbiniai bus gaminami iš natūralių gamtinių medžiagų, produktų ar antrinio panaudojimo žaliavų. Socialinėse dirbtuvėse galima bus užsisakyti dovanėlių ar įmonę/rajoną reprezentuojančių suvenyrų. Dalyviai taip pat galės siūlyti įvairias paslaugas (patalpų valymo, aplinkos priežiūros). Pajamos už parduotą produkciją ar paslaugas bus panaudotos dirbtuvių plėtrai: įrangos, priemonių įsigijimui ar dalyvių turiningo laisvalaikio praleidimui.

Socialinių dirbtuvių vizija – ne tik ugdyti dalyvių darbo įgūdžius ir perspektyvoje sukurti jiems darbo vietas, bet ir suteikt galimybę patirti visavertę, kūrybišką bendryste prisotintą kasdienybę, kas gerintų jų psichosocialinę sveikatą, skatintų vietos bendruomenės abipusę toleranciją, pakantumą ir integraciją.

Projekto trukmė 40 mėnesių, tačiau bendruomenė sieks, kad socialinių dirbtuvių veikla taptų pagrindu N. Daugėliškyje įkurti socialinį verslą – „Daugėliškio menų karčiamėlė“. Čia veiktų nedidelė kavinukė, kurioje būtų pardavinėjami socialinėse dirbtuvėse pagaminti suvenyrai ir kiti produktai. Organizuojant veiklas bendradarbiausime su socialiniais partneriais: savivaldybe, seniūnijomis, bažnyčia, kultūros įstaigomis, bibliotekomis, verslo atstovais.

K. Maslabojevo nuotr.

Socialinės dirbtuvės N. Daugėliškyje įsikurs mokyklos pastate.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje