Skip to content

Vėl gaisras, pareikalavęs žmogaus gyvybės

Lina BAUŠIENĖ

Šiais metais tai jau trečias toks gaisras. Sausio 20 d. Kazitiškio sen., Žeimių kaime, gaisre žuvo vyras, Vasario 14 d. Naujojo Daugėliškio sen., Degutiškės I kaime, sudegė moteris ir štai balandžio 9 d. Didžiasalio sen., Navikų kaime taip pat žuvo moteris. Pranešimas apie šį gaisrą gautas 19.14 val., pranešėjas teigė, jog iš medinio, vieno aukšto namo, rūksta dūmai, viduje gali būti moteris. Pirmosios priešgaisrinės pajėgos atvyko po 9 min., gyvenamasis namas degė atvira liepsna (nuotr.). Iš degančio namo moterį jau buvo išnešę vietiniai gyventojai, ją dar buvo bandyta gaivinti, deja 19.47 val. konstatuota mirtis. Gaisro priežasčiai nustatyti vyksta tyrimas.

Mieli rajono gyventojai, nuo gaisro nesame apsaugoti nei vienas, pirmas dalykas, kurį reikia padaryti, norint išvengti gaisro – namuose įsirengti autonominius dūmų detektorius, kurie yra ne tik privalomi, bet ir gelbsti gyvybes. Taip pat atminkite, kad namuose reikalingas ir anglies monoksido detektorius. Jis aptinka pavojingą anglies monoksidą, kuris gali susidaryti, kai yra šildomasi malkomis. Kadangi jis yra beskonis, bekvapis ir nematomas, toks jutiklis yra itin naudingas, norint apsisaugoti nuo šių dujų neigiamo poveikio.

Šalia šių apsaugos priemonių būtina pasirūpinti ir gesintuvais, kurie neleis ugniai taip greitai išplisti ir padės sulaukti profesionalios pagalbos. Taip pat reguliariai patikrinkite, ar visi gyvenamajame name elektros laidai sveiki, neįtrūkę ir jų izoliacija nepažeista. Per naktį nepalikite be priežiūros kraunamų telefonų, nes šie kartais perkaista. Venkite palikti elektros prietaisus ant drėgnų paviršių ar šalia vandens šaltinių. Ir aišku – stenkitės nerūkyti namie, o ypač lovoje, tai lyg šiol yra gana dažna gaisrų priežastis. 

Daugelio gaisrų būtų galima išvengti, jei nebūtume abejingi sau ir greta esantiesiems. Mieli gyventojai, pasirūpinkite ne tik savimi, bet ir senyvo amžiaus artimaisiais, kaimynais. Geranoriškai padėdami galėsime išvengti skaudžių nelaimių.

Ignalinos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba informuoja, kad šį mėnesį vykdoma prevencinė akcija „Daugiabučiai namai be gaisrų“, jos metu pareigūnai lankosi daugiabučiuose namuose, bendrauja su gyventojais, dalina lankstinukus ir netgi sunkiau besiverčiantiems gyventojams įrengia autonominius dūmų detektorius. Pateikiame keletą patarimų, kaip gyventojams įsitikinti, jog juos lanko priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojas, o ne sukčius:

– priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojas, lankydamas gyventojus, privalo dėvėti uniformą su specialiais skiriamaisiais ženklais,

– gyventojams paprašius, priešgaisrinės tarnybos darbuotojas privalo prisistatyti ir pateikti vidaus tarnybos pareigūno pažymėjimą,

– prevencinių akcijų metu priešgaisrinės tarnybos pareigūnai niekada nesiūlo mokamų paslaugų ir neprašo už nieką susimokėti,

– kilus įtarimui, visada galite paskambinti į priešgaisrinę tarnybą ir pasiklausti apie vykdomą akciją bei paklausti, ar atvykęs pareigūnas yra šios tarnybos darbuotojas.

Gyvenkime saugiai.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje