Skip to content

Prasideda sraigių rinkimo sezonas. Ką verta žinoti 

Sigita TELYČĖNAITĖ

Su pavasario žaluma į darbščių tautiečių gyvenimus atkeliauja dar viena sezoninė veikla, suteikianti galimybę padidinti šeimų biudžetą. Vadovaudamiesi senelių išmintimi, pasak kurios, pavasarį ir akmuo kruta, kaimo žmonės užsiima vynuoginių sraigių rinkimų ir supirkimu.

Oficialiai vynuoginių sraigių sezonas atidaromas gegužės 1-ąją, bet ištikimieji sraigių rinkėjai jau dabar stebi gamtą, orus, viliasi šiltų ir drėgnų dienų, kuomet rinkti sraiges – vienas malonumas. Reikia tik noro, žinant vietas ir esant palankioms supirkimo kainoms, du rinkėjai per mėnesį gali uždirbti iki 1000 Eur. Žinoma, kad pavargsta stuburas ir rankas skauda nuo kibirų tampymo, tenka daug lankstytis, bet pinigai ant kelmų neauga, visur reikia pastangų, noro ir užsispyrimo kad užsidirbtum – pasakoja sraigių rinkėja Stanislava, ruošdamasi septintam vynuoginių sraigių sezonui. Pasak moters, būtų labai gerai, jei supirkėjai atsižvelgtų į visuotinį pabrangimą ir didintų supirkimo kainas nors iki 70 ct, pernai buvo apie 50 ct. Tuomet jau svariau pajaustume darbo rezultatus ir rinkėjų nuotaikos praskaidrėtų. 

Respublikinėje spaudoje kasmet rašinėjama, jog sraigių rinkėjų gretose – nemažai asocialių bedarbių, bet realybėje – jų minimalus skaičius. Šitas darbas reikalauja fizinės ištvermės, sveikatos ir transporto, be kurio neįmanoma įveikti didesnių atstumų. Norint geresnio uždarbio, negali jo tikėtis, būdamas pėsčias. Mes gyvename prie miško ir vis tiek tenka važiuoti iš vietos į vietą, kad surinktume numatytą dienos normą – pasakoja Stanislava. Pašnekovė jau senjorė, bet sraiges rinkdami abudu su vyru, prisiduria prie gaunamų pensijų, kažkiek padeda medicinos mokslus studijuojančiam anūkui. 

Laukiame rinkimo sezono ir viliamės, kad sveikata dar neapleis. Ne visų studentų tėvai su dideliais uždarbiais, todėl mes saviškiams padedame kuo galėdami – teigė senjorė, prašydama labai neviešinti jų  pavardžių ir vietovės detalių.

Pasak aplinkos apsaugos specialistų, vynuoginės sraigės – saugoma rūšis, įtraukta į Europos Bendrijos svarbos gyvūnų ir augalų rūšių sąrašus. Kad vynuoginių sraigių populiacija galėtų atsinaujinti ir neišnyktų, būtini jų rinkimo apribojimai. O nesilaikantiems nustatytų taisyklių gali būti taikomos baudos nuo 60 iki 600 eurų“.

 Per vynuoginių sraigių supirkimo laikotarpį juridiniai asmenys prieš 5 darbo dienas iki supirkimo pradžios turi raštu arba el. paštu info@aad.am.lt informuoti Aplinkos apsaugos departamentą apie supirkimo vietas.

Pagal Vynuoginių sraigių išteklių naudojimo taisykles Lietuvoje šių sraigių išteklius draudžiama rinkti gamtiniuose rezervatuose, zoologiniuose ir botaniniuose zoologiniuose draustiniuose bei kitose saugomose teritorijose, jeigu tai numato šių teritorijų veiklą reglamentuojantys teisės aktai.

Fiziniams asmenims (rinkėjams) ir juridiniams asmenims (supirkėjams) leidžiama rinkti ir supirkti sraiges nuo vynuoginių sraigių vegetacijos pradžios iki liepos 1 d. Rinkėjams leidžiama rinkti vynuogines sraiges, kai jų skersmuo ne mažesnis kaip 28 mm. Prieš superkant privalu sraiges išrūšiuoti supirkimo vietoje. Supirkėjai jas turi išrūšiuoti pagal skersmenį. Po rūšiavimo supirkimo vietose negali likti daugiau kaip 5 proc. mažesnių vynuoginių sraigių, nei leidžiama. Už neteisėtą laukinių gyvūnų gaudymą, žalojimą, naikinimą, šių gyvūnų ar jų dalių paėmimą iš natūralios aplinkos fiziniams asmenims gresia baudos nuo 60 iki 300 eurų, o juridiniams asmenims – nuo 110 iki 600 šimtų eurų.

Kalbantis su pašnekove Stanislava ir kitais kasmetiniais rinkėjais, supranti, kad sraigių rinkimas, atnešantis pelną į šeimos biudžetą – darbščiųjų tautiečių veiklos sritis.

O liūdnoka, nes visi pašnekovai, prašo neviešinti pavardžių, veidų nuotraukose, nenori būti viešai regimi ir aptariami visuomenėje.

Kažkas negerai mūsų demokratinėje aplinkoje, jei darbštūs žmonės gėdijasi deklaruoti nelengvą fizinį darbą, bijo papildomų rūpesčių iš biurokratų įstaigose.

Autorė dėkoja už pokalbį.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje