Skip to content

Teismas įpareigojo pašalinti neteisėtai nukopijuotus straipsnius

MI informacija

Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs naujienų portalo ,,15 min“ apeliacinį skundą, kuriuo ieškovas prašė įpareigoti ,,Lrytas“ išimti iš www.lrytas.lt tinklalapio nukopijuotus straipsnius ir priteisti kompensaciją, ieškinį tenkino iš dalies.

„15 min“ apeliaciniame skunde nurodė, kad ,,Lrytas“ naujienų portale www.lrytas.lt be ,,15 min“ sutikimo talpina straipsnius, tapačius arba beveik tapačius naujienų portale www.15min.lt išspausdintiems straipsniams.

Sprendime pažymima, kad tarp ,,Lrytas“ ir ,,15 min“ kilo ginčas, ar ,,15 min“ naujienų portale paskelbti ir ieškinyje nurodyti straipsniai yra autorių teisių objektai, ar ,,Lrytas“ pažeidė ,,15 min“, kaip autorių, turtines teises.

Kūrinį, kaip autorių teisių objektą, apibūdina du požymiai – kūrinys turi būti originalus ir kūrybinės veiklos rezultatas.

Apeliacinį skundą nagrinėjusi teisėjų kolegija nesutiko su ,,Lrytas“ bei pirmosios instancijos teismo teiginiu, kad ,,15 min“ straipsniai yra įprastinio pobūdžio informaciniai pranešimai apie įvykius, kurie nėra laikomi autorių teisių objektais ir nėra saugomi autorių teisių normomis.

Teismas išaiškino, kad straipsniuose ne tik ,,sausai“ pateikiamas įvykis, bet ir papildomos įvykio detalės, kurios sukuria individualiai išreikštą trumpą ir originalų pasakojimą apie įvykį, kuris laikytinas originaliu kūriniu, autorių teisių objektu.

Taip pat sprendime pažymima, kad ,,Lrytas“ perspausdino ,,15 min“ straipsnius ar jų dalis, nežymiai pakeisdamas kai kuriuos sakinius.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad pirmosios instancijos teismas neteisingai aiškino ir taikė autorių teisės normas, nustatančius autorių teisių objektus ir autorių teisų apribojimo sąlygas.

Teismas, atsižvelgdamas į visas bylos aplinkybes, padarė išvadą, kad ,,Lrytas“, publikuodamas straipsnius, pažeidė ,,15 min“ autorių turtines teises, nustatytas Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo 15 str. 1 d. 

Teismas ,,Lrytas“ įpareigojo per 15 d. nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo pašalinti iš naujienų portalo www.lrytas.ltapeliaciniame skunde nurodytus straipsnius. Be to, viename iš straipsnių pašalinti iš ,,15 min“ nukopijuotą straipsnio dalį.

Jei ,,Lrytas“ per nustatytą terminą neatliks šių veiksmų, už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną mokės 500 Ltdydžio baudą. ,,Lrytas“ ieškovui ,,15 min“ turės sumokėti 25 tūkst. litų kompensaciją. Taip pat ,,Lrytas“ ieškovui turės atseikėti per 10 tūkst. litų bylinėjimosi išlaidų.

Informacijos šaltinis: www.vat.lt.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti JURISTAI24.LT elektroniniu paštu info@juristai24.lt arba palikti klausimą paskambinę MI redakcijos telefonais (8 386) 52234, 53702 (po 18 val.).

Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis telefonu 8 624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Daugiau informacijos interneto tinklalapyje www.juristai24.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje