Skip to content

Iš melioracijos griovių padvelkė korupcija

Praėjusiame rajono tarybos posėdyje buvo svarstytas klausimas dėl lėšų panaudojimo melioracijos darbams. Mat rajonas iš Vyriausybės gavo specialią 100 tūkst. eurų tikslinę dotaciją šiems darbams atlikti. Tai taip vadinamos covidinės lėšos, skirstomos rajonams. Kaip ir kur pinigus panaudoti, privalėjo būti rajono tarybos sprendimas. Tačiau valdžia be sprendimo lėšas savavališkai metė į objektus Kaniūkuose (57,6 tūkst.) ir Meikštuose (41,5 tūkst.). Tai paaiškėjo tik dabar, kai jau vyksta darbai. Meras teisinosi, kad labai skubėjo, nes pinigus įsisavinti reikia dar šiais metais, o tuo metu, kai sprendėsi šis klausimas – kam ir kur – esą nebuvo rajono tarybos posėdžio. Tai pirmas melas. Klausimas „užkurtas“ rugpjūtį, o taryba posėdžiavo rugpjūčio 27 d. 

Pasirinktos vietovės sudomino, įtarėme, kad pasirinkimas neatsitiktinis, tad pasiteiravome, kieno žemėse yra tie melioracijos objektai. Įtarimai pasiteisino: ir ten, ir ten vienaip ar kitaip yra partinė sąsaja, o reiškia – galimai kyšo korupcijos ausys. Kaniūkų bendrovei vadovauja socdemas (bet čia kaip nebuvo), o kitas objektas siejasi su Meikštų dvaru, kurio savininkas – tris kartus teistas J. Rasiko pavaduotojas socdemų partijoje. Rajono tarybos posėdžio metu dalyvavusią rajono savivaldybės administracijos direktorę J. Balinskienę paklausiau, ar Meikštų objektas kaip nors susijęs su Meikštų dvaru. Direktorė atsakė – ne. Galimai, tai antras melas, pakvipęs korupcijos dumblu.

Šią savaitę apsilankiau Meikštų objekte, esančiame netoli Mateikiškės k. kapinių. Kelią kerta gana platus išvalytas melioracijos griovys. Iš kairės, maždaug 300 m nuo kelio, dirbo kaušinis ekskavatorius, valantis griovį. Iš dešinės nuo kelio griovys jau išvalytas. Besisukiojant, sustojo automobilis. Vyras paklausė, ar aš iš savivaldybės. Sakė, jis yra iš Švenčionių, bet čia nuomoja žemės plotus. Klausė, ar galima kreiptis į savivaldybę, kad gautų paramą melioracijos darbams. Aš jį paklausiau, gal žino, kur kieno žemė čia yra. Ten, kur dirbo ekskavatorius, jis nežinojo, sakė, kad kažkieno nuomojama. O dešinėje, kur jau išvalytas griovys, maždaug 80 hektarų galimai priklauso Meikštų dvarui ar jo savininkui. Ir savo žodžius patvirtino, žemės padalinimo schemą parodęs savo telefone. Išvalytas griovys tiesia linija rėžiasi būtent į tą 80 ha sklypą. Žinoma, tai turi dar patvirtinti žemėtvarkininkai. Darbus Meikštų objekte, sakė, atlieka Molėtų melioratoriai. 

Iškart po tarybos posėdžio, jos narė Ona Zaleckienė kreipėsi į savivaldybės antikorupcijos komisiją, kad ši apsvarstytų sprendimo teisėtumą, nes taryba nebuvo pritarusi papildomiems darbams. Meras J. Rasikas ir administracijos direktorė J. Balinskienė tikino, kad tai išskirtinis atvejis, šiuo tarybos sprendimu esą pažeidimas bus ištaisytas, juolab kad ir lėšos tiems darbams dar nepanaudotos. Už tarybos sprendimą, po fakto įteisinusį minėtus projektus, balsavo 10 valdančiosios frakcijos narių. 

Antikorupcinės komisijos posėdis vyko vakar, apie jo rezultatus pranešime. Dar išsiaiškinome, kad kiek anksčiau, taip pat neteisėtai (be tarybos sprendimo), darbai galimai buvo atlikti ir dar viename melioracijos objekte Linkmenyse.

Autoriaus nuotr.

1 komentaras

  1. na jus tikrai trenktas


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje