Skip to content

Burnos chirurgija ir dažniausiai atliekamos sudėtingos procedūros

MI informacija

Burnos chirurgija – plati odontologijos sritis, kuri, be dantų, apima liežuvio, burnos gleivinės, seilių liaukų, žandikaulių, sinusų patologijų ar navikų diagnostiką ir chirurginį gydymą. Dantų šalinimas yra dažniausiai atliekama burnos chirurgija. Dantų šalinimas reikalingas dėl daugelio priežasčių, tačiau atsiradus dantų implantams, burnos chirurgija patyrė didžiulių pokyčių. Dažniausia burnos chirurgija yra danties ištraukimas. Ypač dažnai chirurgams reikia šalinti susiformavusius, bet dėl ​​kokių nors priežasčių (daugiausia protiškai) dar nesudygusius tinklainės dantis.

Ištraukti dantį nėra taip paprasta, dėl to dantų rovimas turėtų būti patikėtas tik geriausiems specialistams

Pagrindinės danties ėduonies priežastys: sunkus danties vainiko lūžis; periodonto ligų išplitimas; pūlingas procesas danties šaknyje; ortodontinė korekcija; netaisyklinga danties padėtis; danties ar šaknies lūžis; pažeistas danties dygimas ir kt. Protiniai dantys yra danties rūšis, kuri dažniausiai linkusi į ertmes, nes juos sunkiausia pasiekti valant. Šiems dantims dažniausiai būdingas sutrikęs dygimas, galintis sukelti aplinkinių audinių uždegimą ir skausmą. Dantų šalinimo (kitaip dantų rovimas) operacija skirstoma į kelis etapus: pirmiausia ištraukiamos ant danties esančios dantenos, ištraukiamas jungiamasis audinys, ištraukiami danties kaulai ir ištraukiamas dantis. Ištraukę dantį, išvalykite alveolę ir susiūkite danteną, kai ji grįš į pradinę padėtį. Praktiškai įvairiapusiams krūminiams dantims tinka hemisekcijos ir amputacijos. Kai kuriais atvejais dantys vis tiek atrodo gerai ir gali išsilaikyti pakankamai ilgai, tačiau viena iš šaknų yra išdygusi nepagydoma infekcija, lūžusiomis šaknimis arba negrįžtamai pažeista dėl periodontito. Tada, atsižvelgiant į esamą situaciją, galima šalinti dalį šaknies arba visą šaknį, o kitą palikti nepažeistą. Kai žaizda visiškai užgyja, tokie dantys dažniausiai taisomi kaip pavieniai arba jungiami prie gretimų dantų.

Chirurginis klinikinių vainikėlių pratęsimas, kita itin svarbi procedūra atliekama dantisto kabinete

Tai chirurginė procedūra, kurios metu atidengiama šaknis ir pakeičiamas aplinkinio kaulo tūris. Tikslas – operacijos metu pakeisti dantenų kontūrą, kad vainikėlis kuo labiau apgaubtų likusį kietą danties audinį, suteiktų dantenoms natūralią formą. Ši operacija reikalinga, kai lūžta kietasis danties audinys arba per daug išsikiša dantenos, o tai turi įtakos protezo kokybei. Sugijus vainikėliui apvyniojus likusius kietuosius danties audinius, galima pagaminti kokybiškus protezus. Kaulų hiperplazijos chirurgija. Kaulų augmentacija yra chirurginė procedūra, skirta atkurti trūkstamą kaulų masę. Kaulo stiprinimo operacijoms gali būti naudojama dalis kaulo iš donoro vietos arba dirbtiniai kaulo pakaitalai (kaulą stiprinančios medžiagos). Operacijos metu, kai trūksta kaulo dantų implantams, bus atkurta kaulo masė. Odontogeninių žandikaulio cistų pašalinimas. Cistos operacijos tikslas – pašalinti visą cistą arba jos dalį iš kaulo, pašalinti pakitusį, pažeistą kaulą, esant galimybei išsaugoti pažeistą dantį. Jei paliksite pažeistą dantį cistos srityje, taip pat galima nupjauti (pašalinti) danties galiuką cistos srityje ir (dažniausiai) uždengti šaknies kanalą plombine medžiaga cistos šone.

Kartais paciento žandikaulis būna neproporcingai mažas, ką tada daryti?

Norint išvengti problemų, reikia ištraukti vieną ar daugiau dantų. Jei operacija neatliekama laiku, gali sustingti, sulinkti visi dantys, netaisyklingas sąkandis. Jei negrįžtamai pažeisti dantys, labai negražiai atrodo likusios šaknys. Pacientai susiduria su psichologinėmis problemomis ir kompleksais, dėl to reikia viską sutvarkyti iki galo ir palikti tik itin gražią šypseną ir sveikus dantis. Dantų rovimo procedūra Kaune, Z. Romanovo kabinete.

1 komentaras


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje