Skip to content

Trumpos žinios

Parengė Jonas BALTAKIS

Pradėtas šildymo sezonas

Rajono meras Laimutis Ragaišis pasirašė potvarkį, kuriuo 2023–2024 m. šildymo sezono pradžią paskelbė nuo spalio 12 d. Dar antradienį į redakciją skambinę didžiasaliečiai piktai klausė, kada šildys, nes jų butuose (nerenovuotuose namuose) yra vos 10–12 laipsnių šilumos. Ko gero, Didžiasalyje kasmet šildymą reikėtų pradėti keliomis dienomis anksčiau, nei renovuotoje Ignalinoje.

Paskyrimai

Rajonas pagaliau turi vyr. architektą. Jo nebuvo nuo šviesaus atminimo Juozo Panavo išėjimo Amžinybėn, o buvusi valdžia taip ir nesugebėjo rasti naujo specialisto. Ir štai šį trečiadienį pradėjo dirbti Juozas Vaškevičius. Jis vilnietis, dirbęs Nidoje, Klaipėdoje, Elektrėnuose, Vilniuje, buvo architektų egzaminavimo komisijos narys. Pasak rajono valdžios – profesine prasme gavom deimantą. Antradienį pradėjo dirbti naujoji Ignalinos kultūros centro direktorė Asta Sieliūnienė, konkursą laimėjo galimai būsima nauja mokyklos „Šaltinėlis“ direktorė Lina Gladkauskienė, bet ji dar nedirba, laukia atitinkamų tarnybų pažymų, kitą savaitę darbą pradės naujasis Didžiasalio seniūnas Pranas Petkevičius. Taip formuojamas specialistų sąstatas, nes buvusi rajono valdžia paliko minus aštuoniolikos specialistų deficitą. 

Pažadai vykdomi

Kelyje Ignalina–Palūšė šią savaitę sujudimas: užtvaros, daug technikos, čia prasidėjo žadėti kelio remonto darbai. Jau ne kartą rašėme, kad rajono vicemeras Vaidotas Židanavičius dėl šio kelio remonto rugsėjį iniciavo susitikimą su Susisiekimo ministerijos viceministrais bei Kelių direkcijos atstovais ir išgavo iš jų pažadą, kad dar šiemet kelias bus remontuojamas. Vasarą rajone lankėsi susisiekimo ministras Marius Skuodis, kuris specialiai buvo pavėžėtas duobėtu keliu į Palūšę ir po tokio dantakračio pažadėjo, kad imsis darbų, bet per du mėnesius po vizito taip nieko ir nepradėjo daryti. Tuomet ir imtasi iniciatyvos klibinti ministro pažadus. Tai pavyko, kelias jau „gydomas“.

Orderiai mušeikoms

Nuo liepos 1 d. iki rugpjūčio pabaigos Utenos apskrityje išduoti 238 apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderiai, 38 jų – mūsų rajone. Mat įsigaliojo nauja įstatymo Apsauga nuo smurto artimoje aplinkoje redakcija. Nuo šiol, gavus pranešimą apie tokį smurtą ir nustačius galimą pavojų, policijos pareigūnai 15 dienų laikotarpiui kaltininkui skiria apsaugos nuo smurto orderį. Juo pavojų keliantis asmuo įpareigojamas dviem savaitėms išsikelti iš gyvenamosios vietos, jei gyvena kartu su smurtą patyrusiu asmeniu. Už orderiu nustatytų apribojimų nepaisymą numatytos gana nemažos baudos. Taigi, mušeikai vyrui išrašius orderį, šis namuose su žmona neturės teisės gyventi visas tas 15 dienų.

Tirpstam

Gyventojų skaičius rajone mažėja. 2020 m. liepą gyveno 14 248 žmonės, 2021 m. – 14 627, 2022 m. – 14 283, 2023 m. liepą – 14 048 gyventojai. Nuo 1989 m. rajono gyventojų sumažėjo dvigubai – nuo 27 319 iki 14 048. Liūdna. 

Krematoriumas

Gera žinia tiems, kas palaiko vis populiarėjantį mirusiųjų kremavimą, kaip laidojimo būdą. Greitai nereikės dėl to belstis į Rygą, kaip dar neseniai buvo, ir net į Kėdainius, kaip dabar yra. Krematoriumas statomas Utenoje, miesto Pramonės rajono pabaigoje, šalia kelio į Tauragnus. Sklypą statybai verslininkai (stato privatininkai) nusipirko iš buvusio Utenos mero A. Katino žmonos. Sprendimas statyti krematoriumą priimtas dar ankstesnės savivaldybės valdžios. Statyboms bandė priešintis artimiausio kaimo gyventojai, tačiau rezultato tai nedavė. Tai pranešė žurnalas „Aukštaitiškas formatas“.

Kompensacijos

Paskelbti Energetikos ministerijos inicijuoti kvietimai teikti paraiškas valstybės kompensacijoms už gyventojų keičiamus neefektyvius, biomasę ar iškastinį kurą naudojančius katilus. Ši paramos priemonė padės individualių namų gyventojams įsigyti efektyvesnius šildymo įrenginius, sumažinti savo šildymo išlaidas ir mažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Paramos priemonę administruoja Lietuvos energetikos agentūra (LEA). Paraiškas teikti galima iki 2024 m. balandžio 5 d. arba kol baigsis kiekvienam kvietimui skirta lėšų suma. Pirmieji keturi kvietimai paskelbti 14,16 mln. eurų sumai. Iš viso šiai paramos priemonei skirta 90,44 mln. eurų iš 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų investicijų programos lėšų.

Fiziniai asmenys, gyvenantys individualiuose namuose, neprijungtuose prie centralizuoto šilumos tiekimo, galės keisti neefektyvius biomasę arba iškastinį kurą naudojančius katilus į efektyvesnes, atsinaujinančius energijos išteklius naudojančias šilumos gamybos technologijas: naują 5 klasės biokuro katilą arba šilumos siurblį.

5 komantarai (-ų)

  1. Kaip netiketai is 5 kandidatų konkursą laimejo gladkauskiene :DDD

    • o kodėl ji negalėjo laimėt, raupsuota ji ar mokslų nebaigus?

  2. Netikėtai liūdna,nes laimėjo ne profesionaliausias, o politiškai reikalingiausias kandidatas. Kita vertus,nieko čia naujo, senosios fermerių tradicijos grįžta iš Visagino ir kitų pakampių.

  3. Marijonos nebuvo?

  4. Jau taip viskas alia gerai, kad bloga darosi.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje