Skip to content

Duokim kelią, „BRATKOS“ grįžta

,,Gavaičio paežerės“ bendrijos inf. ir nuotr.

Amžinai besiginčijantys, bet vienas be kito negalintys ,,bratkos“ – Ūsas ir Barzdonas – visai Lietuvai žinomi ,,Dviračio žinių“ personažai. Juos sukūręs ir į gyvenimą paleidęs Vytautas Šerėnas į jų lūpas sudėjo unikalią ignalinietišką šnektą ir sąmojį. Šia tarme šnekama tik labai siaurame regione, tačiau Vytauto personažų dėka ji tapo žinoma visai Lietuvai, ją nustebindama ir prajuokindama. Norisi pagerbti V. Šerėną kaip svajotoją, analitiką ir humoristą, kaip sąžiningą, draugišką ir aiškaus proto asmenybę, iš Ignalinos rajono Antagavės kaimelio po keletą kilometrų traukdavusį palei geležinkelį vidurinės mokyklos link… 

Skulptorius J. Grunda su Vytautu kartu mokėsi 1-oje vidurinėje. Mokykloje, būdami berniokais, pasistumdydavo. Skulptūrinei kompozicijai ,,Bratkos“ pasirinkta moderni, šiuolaikiška betono technologija. Skulptūra turėtų būti apie 2 m aukščio, lakoniškos, kampuotos figūrų formos taikliai pagautų tą nenusakomą tipažų charizmą. 

Pradžioje skulptūros vietos buvo ieškoma Ignalinos stoties prieigose. ,,Bratkų“ personažai pasitiktų ir išlydėtų atvykstančius ar išvykstančius keleivius. Tačiau bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ nepanoro įsileisti į savo sklypą papildomo kultūrinio objekto. Kaip alternatyvi derama vieta „Bratkoms“ siūlomas skveriukas Laisvės ir Aukštaičių gatvių kampe. Jaukus, žalias skveriukas, su geru natūraliu apšvietimu ir apžvelgiamumu, kuriam vis gi trūksta ryškesnio identiteto, įgytų prasminio kultūrinio „svorio“. Be to, praktiškai sutvarkyta teritorija pareikalaus minimalių paminklo aplinkos tvarkymo sąnaudų. 

Ignaliniečių ,,Gavaičio paežerės“ bendrija, jungianti ne vieną profesionalų dailininką ir kultūrai neabejingus miestiečius, atidarė sąskaitą, skirtą lėšoms skulptūros pastatymui rinkti. Būsime dėkingi visiems, prisidėjusiems prie šios idėjos įgyvendinimo. Tik nuo mūsų visų indėlio priklausys ar legendiniai ,,Bratkos“ džiugins ir garsins mūsų Ignaliną ir tinkamai įprasmins Vytauto Šerėno atminimą. 

Paremkime kraštiečio J. Grundos sukurtą skulptūrą šiems personažams https://bratkos.lt/ Tik nuo mūsų priklausys ar bratkos ir toliau džiugins Ignaliną. Sąskaita Ignalinos kredito unijoje LT285014410220100229.

P. S. Skulptūros atidengimas planuojamas 2024 m. gegužės-birželio mėnesiais.

5 komantarai (-ų)

  1. O kas paramos gavėjas?
    Bankas neleidžia daryti pavedimo jo nenurodžius.

    Idėja puiki, bet nuo pat jos pradžios vienas dalykas yra neaiškus – kokia suma būtina, tam kad ji būtų įgyvendinta?
    Kiek jau surinkta, kiek trūksta? Nepakanka aiškumo ir skaidrumo

  2. O gal Gavaičio bendrija paieškotų vietos prie Gavaičio, ten taip pat neblogų vietų yra? Pasitvarkytų koks kampelis, atsirastų trauka, be to pakeliui į Antagavę. Skverelis ir taip gražus, čia labiau norėtūsi rimtesnio fontanėlio ir tvarkos nuo vietinių pijolėlių. Taip pat su visa pagarba, skulptūros autoriui, ne visiems stilius patinka, reikia plačios ignaliniečių apklausos o ne tik „Gavaičio ” bendruomenės.

  3. Dvi girtos baidyklės…

  4. Labai puiki naujiena!

  5. Ale pravilniai sumyslyta – Barzdonas placiai ašsimojis runkom roda, kokį ščiupokų tinklais Gavy pagavys, je Ūsas aiškina jam, kū švikas tas jo ščiupokas, ba zara inspekcija Antagavėj visus brakonierius purtys. Je maš i pac kitu runku až nugaras neetatinia aplinkas inspektariaus spravki kavoja.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje