Skip to content

Dėl šildymo kainų

Lina KOVALEVSKIENĖ (www.ignalina.lt)

Daugiabučių namų gyventojams, už sausio mėnesį gavusiems žymiai didesnes sąskaitas už šildymą ir karštą vandenį, kilo nemažai klausimų. Apie tai kalbėjomės su UAB Ignalinos šilumos tinklų generaline direktore Irina Lukšiene. Vadovė pastebėjo, kad ir ją, ir įmonės finansininkus tokios, bene 30 proc. didesnės, sąskaitos gerokai nustebino.

Tokį sąskaitų padidėjimą, pasak direktorės, galima paaiškinti ir oro temperatūra, kuri sausio mėnesį buvo maždaug 5 laipsniais žemesnė nei gruodžio mėnesį. Kiekvieną mėnesį nustatomą kainai įtakos turi kuro, elektros energijos, vandens kainos ir visos kitos įmonės sąnaudos. Kadangi įmonės veikla kontroliuojama, Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba jai duoda tam tikrus nurodymus, nustato siektinus rezultatus. Pagal naują karšto vandens ir šilumos kainos skaičiavimo metodiką, kiekvienai įmonei nustatomas bazinis pajamų lygis (suskaičiuojamos visos sąnaudos, kurias patiria įmonė). Įmonės investicijos taip pat atsispindi kainų skaičiavime. Pastaruoju metu nemažos investicijos atliktos Dūkšto katilinėje, kur įrengtas naujas katilas. Situacija ten buvo labai sudėtinga, dabar darbuotojai džiaugiasi, problema išspręsta, tik dar galvojama ir su savivaldybės vadovais tariamasi dėl karšto vandens ruošimo vasarą, tam reikalingas rentabilesnis katilas.

Kaip sakė vadovė, jos tikslas siekti, kad įmonė pagaliau pasiektų rezultatų, dirbtų pelningai, galėtų savo darbuotojams padidinti atlyginimus ir nebūtų vien dotacijų prašytoja. Dabartinę situaciją direktorė vadina stabilia.

Interviu su direktore – sekmadienio Ignalinos televizijos laidoje.

Ignalinos šilumos tinklų generalinė direktorė Irina Lukšienė.
Ignalinos šilumos tinklų generalinė direktorė Irina Lukšienė.

Autorės nuotr.

Rajono tarybos nario J. Baltakio komentaras

MI vasario 2 d. numeryje pastebėjo, kad šilumos kilovatvalandė Ignalinoje (Dūkšte, Vidiškėse) yra pusantro karto didesnė nei Didžiasalyje. Atitinkamai 12,50 ir 8,33 ct/kWh. Ignalinos šilumos tinklų direktorei dar penktadienį išsiunčiau paklausimą, kad paaiškintų, kodėl toks kainos skirtumas, tačiau iki vakar dienos 11 val. atsakymo (paaiškinimo) dar negavau, nors tarybos nariui privalu atsakyti vėliausiai per 3 dienas. Laukiu. 

Nors trumpai tariant aišku – kodėl. Kainas katilinėms, kurių galia yra 10 kW ir didesnė, nustato Valstybinė energijos reguliavimo tarnyba (VERT). Kokią kainą ji nuleidžia, tokią ir privalu mokėti, savivaldybė neturi jokios galios ją pakeisti, mažinti ar didinti. Į šilumos kainą VERT įskaičiuoja visus įmonės nuostolius, o šiuo atveju, tarkim, vien Dūkštas „generuoja“ maždaug 106 tūkst. eurų nuostolį. Šiai 10 kW kategorijai priklauso ir Ignalinos katilinė. O Didžiasalio katilinės galia mažesnė nei 10 kW ir kainų jai VERT nenustato, skaičiuoja patys. Iš čia ir tas pusantro karto kainos skirtumas. 

Tačiau oficialaus atsakymo į oficialų paklausimą iš Šilumos tinklų dar laukiu.

4 komantarai (-ų)

  1. Ignalinski moka už dūkštanskus….

    • ne,zosyte,ignalinski moka už savo durnumą. Reikia valstiečiams keturių metų dietos pasekmes likviduoti.Ir likviduosim,nes to patys norėjom.

  2. Atvirai pasakysiu , kaip dvieju vaiku mama …. del musu ponu, vaikai neturi smagesnio laisvalaikio, pramogu , skanesnio kasnio , grazesnio rubelio ir panasu kuri laika netures , nes mokesiu sildymo skola susidariuse , nes menesio sildymo suma atejo 190 euru , o kur kiti mokesciai ? gyvenant is minimlios algos , nesuvokiama , tai kaip issimoket ? as zinau , kad musu ponaiciam ne velnio nerupi , kad net nematys sito komentaro, bet tikiu , kad kazkada atsigrez jiems skaudziau visa tai…..

  3. Tai kada tarybos narys paskelbs atsakymą ,dėl šilumos kainų.Ar čia eilinį kartą paklausiau nepagalvojes.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje