Skip to content

Ar bus išgirstas rajono gyventojų prašymas?

MI informacija

Gerkonių kaimo (Dūkšto sen.) gyventojai skundžiasi, kad nuo pernai metų gruodžio 10 d. pakeitus traukinių maršruto Turmantas–Ignalina–Vilnius traukinių tvarkaraštį, pirmajame dienos reise (išvykimas iš Turmanto apie 5 val.) panaikintas sustojimas Gerkonių stotelėje. Vietos gyventojams toks išvykimo laikas (anksti ryte) buvo patogus, nes juo atvykstama į Vilnių apie 7.30 val., o tai sudaro galimybes laiku nuvykti pas gydytojus ar sutvarkyti kitus būtinus reikalus. Nuo gruodžio reisas į Vilnių iš Gerkonių yra tik 9.35 val. ir į Vilnių atvyksta tik 11.41, kas pasak gyventojų, yra per vėlu. Be to, nuo gruodžio yra panaikintas sustojimas Gerkonių stotelėje reise, kuris iš Vilniaus išvykta 11.15 val. Taigi, dar rudenį iš Gerkonių į Vilnių buvo trys reisai, o dabar liko du – 9.35 ir 16.20, iš Vilniaus į Gerkonis buvo taip pat trys reisai, o liko du – 7.38 ir 17.50, nors į abi puses traukiniai važiuoja po šešis reisus. Gyventojų norui įgyvendinti nereikia planuoti naujų reisų, nes minėti traukiniai nuo gruodžio vis tiek važiuoja pro Gerkonių stotelę.

Situaciją MI paprašė pakomentuoti Seimo narį Gintautą Kindurį. 

– Situaciją žinau, dėl jos praėjusių metų lapkritį raštu kreipiausi į viešąsias keleivių vežimo geležinkelių transportu paslaugas teikiančią įmonę  UAB „LTG Link“ ir  Susisiekimo ministeriją, prašydamas atsižvelgti į Gerkonių gyventojų norą išsaugoti (atstatyti) iki 2023 m. gruodžio 10 d. galiojusius traukinių sustojimus Gerkonių stotelėje. Susisiekimo ministerija atsakyme, po ilgo komentaro apie esą mažą keleivių srautą šioje stotelėje, visgi nurodė, kad įvertinę tai, jog traukinys bet kokiu atveju pravažiuoja minimą stotelę, siūlys vežėjui grąžinti sustojimą Gerkonių stotelėje nuo 2024 m. balandžio mėnesio . 

Tačiau vežėjas (UAB „LTG Link“) į mano raštą atsakė, kad bendrovė, siekdama būti konkurencinga keleivių pervežimo rinkoje ir tuo pačiu efektyviai naudoti valstybės lėšas subsidijuojamai veiklai, inicijuoja reguliarias traukinių ir keleivių srautų peržiūras ir analizes. Gerkonių gyventojų pasiūlytais traukinių sustojimų tvarkaraščio laikais pastebimas mažas keleivių srautas, todėl sustojimai Gerkonių geležinkelio stotyje buvo optimizuoti, užtikrinant būtinąjį Gerkonių gyventojų susisiekimą. Taigi, UAB „LTG Link“ ignoravo gyventojų norą ir ministerijos prašymą. 

Po tokių atsakymų dar kartą kreipiausi į Susisiekimo ministeriją, kategoriškai nepritardamas, kad panaikinti du sustojimai Gerkonių stotelėje per dieną (pirmyn ir atgal) garantuoja efektyvų valstybės lėšų naudojimą subsidijuojamai veiklai, o sustojimų sumažinimas yra „susisiekimo optimizavimas gyventojams“. UAB „LTG Link“ atsakyme nepateikta, kiek sutaupoma valstybės dotacijos dėl šių panaikintų sustojimų. Akivaizdu, kad tai labai maža suma, neturinti esminės įtakos lėšų sutaupymui. Valstybė tam ir subsidijuoja keleivių vežimą, kad gyventojai galėtų naudotis viešuoju transportu. Tokie veiksmai, kai mažinamas traukinių sustojimas, labai prisideda prie regionų gyventojų gyvenimo kokybės bloginimo ir turi tiesioginį ryšį gyventojų nuolatiniam išvykimui iš jų. Taigi, vėl prašiau Susisiekimo ministeriją, formuojant politiką keleivių vežimo srityje ir ją kontroliuojant,  išreikšti didesnį rūpestį regionų gyventojais ir imtis priemonių atstatyti buvusius iki 2023 m. gruodį traukinių sustojimus Gerkonių stotelėje.

Ministerija (šį vasarį), atsakydama į pakartotinį prašymą, atsiuntė savo raštą vežėjui, kuriame dar kartą prašo rengiant pakeitimus keleivinių traukinių tvarkaraščiui vasaros sezonui, įvertinti galimybes grąžinti panaikintus sustojimus Gerkonių geležinkelių stotelėje.

Prieš savaitę buvome susitikę su Gerkonių kaimo atstovu su Ignalinos rajono meru, aptarėme šią situaciją, kartu atkreipėme dėmesį, kad ir Lobinių stotelėje sustoja mažai pravažiuojančių traukinių, tad sutarėme, kad savivaldybė taip pat prašys ministerijos atstatyti panaikintus sustojimus. 

Įdomu, ar bendromis jėgomis, po daugelio prašymų ministerija ir UAB „LTG Link“ pasirūpins rajono gyventojų patogesnėmis kelionėmis traukiniais ir pavasarį padidins traukinių sustojimo skaičių minėtose stotelėse? Situaciją stebime.

3 komantarai (-ų)

  1. Kaimiečiai dėl jūsų 3 žmonių turi traukiniai stot

  2. Kiekvienas sustojimas prailgina kelionę 7 minutėm. Pats Ignalinos meras prašo Lietuvos geležinkelių, kad kelionė į Vilnių truktų 1 val., t.y. prašo, kad traukinys praleistų kai kurias stoteles tarp Ignalinos ir Vilniaus. O Visagino gyventojai nenori greičiau nuvažiuoti į Vilnių? Nereikia Ignalinos valdžiai būt veidmainiais, geriau tegul pasiunčia nemokamą autobusiuką.

  3. Na nereikia siausti dėl nemokamo autobusiuko – mes jais džiaugiamės….


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje