Skip to content

Nedarbo problema – ne tik darbo vietų stoka, bet ir žmonių įpročiai  

MI informacija

Didžiausius nedarbo rodiklius šių metų pradžioje fiksavusios savivaldybės tikina pastebinčios, kad nedarbą lemia ne tik darbo vietų stoka, anot jų, didelę reikšmę turi ir žmonių įpročiai. Mažiausias nedarbas šių metų pradžioje fiksuotas Neringos (4 proc.), Klaipėdos r. (5,9 proc.), Skuodo r. (6,9 proc.) bei Birštono (po 7,1 proc.) savivaldybėse. Didžiausias – Kalvarijos (13,8 proc.), Ignalinos r. (13 proc.), Biržų r. ir Šalčininkų r. (po 11,7 proc.). 2023 m. nedarbas augo Pagėgių (1,8 proc. punkto), Plungės r. ir Šilalės r. (po 1,4 proc. punkto), Šalčininkų r. (1,3 proc. punkto) ir Radviliškio r. bei Lazdijų r. (po 1,2 proc. punkto) savivaldybėse.

Nedarbas labiausiai mažėjo Druskininkuose (-1,3 proc. punkto), Rokiškio r. (-1 proc. punktu), Akmenės r. ir Palangos m. (po -0,9 proc. punkto), Raseinių r. ir Trakų r. (po -0,8 proc. punkto). Didžiausią nedarbą fiksuojančiose savivaldybėse žmonės pratę gyventi iš socialinių pašalpų. Ignalinos r. savivaldybės mero Laimučio Ragaišio teigimu, didelis nedarbas šiame regione susiklostė istoriškai. Tokiai padėčiai įtakos turi darbo vietų stoka. Taip pat didelė bėda, anot pašnekovo, yra ilgalaikis nedarbas. „Tam tikra grupė žmonių renkasi nedirbti, nes išgyvena iš socialinių pašalpų, įvairių paramos organizacijų teikiamos pagalbos, galimai iš nelegalaus darbo. Pasitaiko atvejų, kai siūlomo darbo atsisakoma dėl per mažo atlyginimo“, – pažymi jis. Anot L. Ragaišio, nemaža dalis Ignalinos r. gyventojų dirba Vilniuje, įmonių parūpintu transportu vyksta į gamyklas Visagine, Pabradėje. „Norintys dirbti žmonės susiranda darbą. Ignalinos r. savivaldybė pasirūpino nemokamu susisiekimu vietiniais maršrutais, tad ir iš atokesnių rajono vietų gyventojai gali nemokamai atvykti į Ignaliną“, – įvardija meras. 

Vidutinė nedarbo išmoka – žemesnė už skurdo rizikos ribą 

„Sodra“ pateikė duomenis apie nedarbo išmokas 2023 m. laikotarpiu. Anot specialistų, jas gavo 76,6 tūkst. žmonių, o vidutinė nedarbo išmoka pernai siekė 503 Eur. Vidutinė nedarbo išmoka 2023 m. gruodį buvo 529 Eur. Gruodžio duomenimis, didžiausias išmokas – vidutiniškai 580 Eur – gavo 30–40 m. asmenys. Mažiausios nedarbo išmokos – 334 Eur dydžio – pasiekė gavėjus iki 20 m. amžiaus. O skurdo rizikos riba 2023 m. vienam žmogui buvo 566 Eur, namų ūkiui, susidedančiam iš dviejų suaugusių asmenų ir dviejų vaikų iki 14 m. – 1188 Eur.

Pagal DELFI inf.

Rajono bedarbių pasiskirstymas pagal seniūnijas

2 komantarai (-ų)

  1. Yra nurodoma materialinio skurdo rizikos riba 2023 m. vienam žmogui buvo 566 Eur, tačiau nėra minimas moralinis ir davasis skurdas . Rašoma jog tam tikra grupė žmonių renkasi nedirbti, nes išgyvena iš socialinių pašalpų, įvairių paramos organizacijų teikiamos pagalbos, galimai iš nelegalaus darbo.
    Argi rajono žmonės turi galimybę kartu su valdančiaisiais draugiškai bendradarbiauti ir keisti esamą gyvenimo aplinką kai yra susiformavusi skurdo aplinka visais lygmenimis? Argi įvairūs kaltinimai padeda siekti bendrojo gėrio?

  2. Kažkaip juokingai valstiečiai vartosi iš akis badančios situacijos- vietoj to,kad dirbti tam,kam ir buvo išrinkti,keičia plokštelę ir dėl nedarbo kaltina pačius bedarbius! Be abejo,kad yra veltėdžių. Bet tai dešimtmečius valdžiusių valstiečių neveiksnumo pasekmė. Atsiprašykite už savo nekompetenciją ir eikite dirbti! O ne kaltų tarpe paprastų žmonių ieškokit.


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje