Skip to content

Atmintinė kiekvienam, patekusiam į sudėtingą situaciją

Janina KAČKIENĖ (Socialinė darbuotoja darbui su šeimomis)

Kad neliktum bėdoje vienas

Niekada nežinai, ko gali tikėtis, kas tavęs laukia ir kaip susiklostys gyvenimas. Netikėtai gali atsidurti situacijoje, kuri kažkam atrodys, kaip nevertas dėmesio menkniekis, o tau tai gali būti gili, neįveikiama praraja. Ir dažnai tokiu momentu prarandi gebėjimą racionaliai mąstyti ir veikti, o aplinkinių lieki nesuprastas arba tiesiog nepastebėtas. O taip nutinka todėl, kad visi žmones skirtingi, visų potyriai ir išgyvenimai skirtingi. Kiekvienas atvejis yra unikalus, todėl kiekvienam iš mūsų pravartu žinoti ir patekus į sudėtingą situaciją prisiminti, kur galima ieškoti pagalbos.

1. Kas galėtų tau padėti?

Gyvename socialinėje aplinkoje, todėl esame priklausomi ir nuo kitų. Dažnai kiti turi įtakos problemų susidarymui, bet gali ir padėti jas spręsti. Socialines, liaudiškai tariant, gyvenimiškas problemas, profesionaliai padeda spręsti daugumai jau girdėta socialinio darbo veikla. O socialinį darbą Lietuvoje dirba išskirtinai tik socialiniai darbuotojai. 

2. Ką žinome apie socialinį darbuotoją?

Dirbant socialinį darbą, tenka daug bendrauti su gyventojais ir kitų sričių specialistais. Pastebiu, kad vis dar ne visi žino ir supranta, kas yra socialinis darbuotojas ir kokios jo funkcijos. Dažnai kiti socialinių paslaugų srityje dirbantys darbuotojai vadinami socialiniais darbuotojais, manoma, kad tai yra tas pats. Bet tai nėra tapatu. 

Socialinis darbuotojas – tai specialistas, kuris privalo turėti aukštąjį socialinio darbo išsilavinimą ir nuolat tobulinti kvalifikaciją įvairiuose mokymuose, seminaruose, konferencijose, susipažinti su įvairiais teisės aktų pakeitimais, domėtis kitų šalių vykdoma socialine politika, nuolat atnaujinti turimą informaciją teisinėje, socialinėje, medicininėje, ekonominėje srityje. Tai reiškia, kad socialinis darbas yra profesinė veikla, kur socialinis darbuotojas profesionaliai, vadovaudamasis mokslinėmis žiniomis ir įstatymais, teikia pagalbą įvairių grupių žmonėms. 

Socialinis darbuotojas yra profesionalus šeimos pagalbininkas ir bendradarbis, kuris atlieka socialinių paslaugų poreikio vertinimą ir kartu su šeima ar asmeniu nustato, kokios socialinės paslaugos šeimai ar asmeniui reikia. Ir tik tuomet yra skiriamos socialinės paslaugos, pvz., pagalba į namus, kurias teikia socialinis darbuotojas kartu su kitais socialinių paslaugų srityje dirbančiais darbuotojais – individualios priežiūros darbuotojais, asmeniniais asistentais ir, pagal poreikį, su kitais specialistais. 

3. Kas ir kada gali kreiptis į socialinį darbuotoją?

Prašyti pagalbos yra labai sunku, nors ir žinai, kad tai būtina,  kai problema nesprendžiama, kai jautiesi vis blogiau ir negali pasirūpinti savimi. Taip pat reikia prašyti pagalbos ir kitam, pastebėjus kenčiantį vaiką, kaimyną, ar kitą pažįstamą, taip pat ir svetimą žmogų.

Socialinis darbas yra ta veikla, kuri skirta padėti žmonėms, šeimoms, bendruomenėms ir visuomenei spręsti socialines problemas, susidoroti su kylančiais sunkumais per santykį su aplinka. Socialinis darbuotojas padeda žmonėms, turintiems priklausomybių nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų, rūpinasi vienišais senjorais ir neįgaliaisiais, dirba su socialinių problemų turinčiomis šeimomis, tarpininkauja pabėgėliams, atstovauja savo klientams, siekia, kad žmogaus teisės būtų įgyvendinamos. Socialinis darbuotojas vykdo ir įvairias prevencines veiklas. Todėl kiekvienas, kuris susiduria su iššūkiais ir jaučiasi tarsi pakliuvęs į spąstus, gali drąsiai kreiptis pagalbos į socialinius darbuotojus.

4. Ką dar turėtume žinoti?

Džiuginančių rezultatų socialiniame darbe galima pasiekti tik bendradarbiaujant, kai tarp socialinio darbuotojo ir sunkumų patiriančio žmogaus užsimezga tvirtas, tarpusavio pasitikėjimu grįstas ryšys. Todėl, Mielieji, prašau Jūsų, nelikite vieni, ištikus bėdai. Išdrįskite paprašyti pagalbos sau ir padrąsinkite tą daryti savo artimą. Žinokite, kad pagalba yra visai šalia ir socialiniai darbuotojai pasirengę Jums padėti. 

Ignalinos rajono gyventojai dėl pagalbos ir socialinių paslaugų skyrimo turi kreiptis į savo gyvenamosios vietos seniūnijose dirbančius Ignalinos rajono socialinių paslaugų centro socialinius darbuotojus darbui su šeimomis ir socialinio darbo organizatorius. Specialistai visada Jus išklausys,  supras ir patars. Kartu su socialiniais darbuotojais bus lengviau  rasti geriausius susikaupusių problemų sprendimus.

1 komentaras

  1. Teko daug bendrauti su socialinės trnybos darbuotojais, todėl noriu pagirti ir padėkoti Aldonai, Editai ir Rasai už jų profesionalumą ir gebėjimą konkrečiai spręsti sunkias situacijas ir gebėjimą užimti draugišką poziciją netampant kaltintojais. Telydi jas sėkmė!


Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje